Je bent hier:
Agenda's Club Londerzeel

Clubagenda LONDERZEEL

Terug naar overzicht
Antarctica, in de voetsporen van Adrien de Gerlache
op 1/12/2011 om 14:00 tot 17:00
Programma:

Stefan MAES is al meer dan twee decennia professioneel met communicatie bezig. Hij adviseert op zelfstandige basis organisaties als het Verbond van Belgische Ondernemingen bij het uitwerken van hun publicaties en communicatie-aanpak en werkt nauw samen met uitgeverijen als Lannoo en Acco Uitgeverij (gelinkt aan de Leuvense universiteit). Naast communicatie vormen de poolstreken een tweede passie van Stefan. Enkele jaren terug reisde hij samen met poolreiziger Dixie Dansercoer naar Antarctica en kreeg daar het poolvirus stevig te pakken. Vandaag is Stefan eveneens projectcoördinator van de expedities van Dixie. Concreet betekent dit het aansturen en opvolgen van alles wat bij een expeditie komt kijken: van logistiek over veiligheid en voeding tot communicatie. Op die manier is de cirkel rond en schuiven beide passies – Noord- en Zuidpool én communicatie – naadloos in elkaar.

Korte synopsis van de diareportage

In de voetsporen van de Belg Adrien de Gerlache – In de ban van de Zuidpool”

België heeft heel rijke traditie als het op Antarctica aankomt. Tijdens de diareportage maken we kennis met het voor velen vooralsnog onbekende zesde continent. Naast een kennismaking met de natuurpracht en ongekende ongereptheid van Antarctica, gaan we dieper in op het Belgische verleden op de Zuidpool. In september 1898 verdiende de belg Adrien de Gerlache meteen een vaste stek in de geschiedenisboeken na de eerste overwintering op Antarctica. Na de Gerlache liet België de Zuidpool niet meer los. In 1957 opende België voor wetenschappers de Koning Boudewijnbasis in Koningin Maud Land, de eerste Belgische poolbasis op het continent. Sinds enkele jaren staat er een compleet nieuwe basis, de Prinses Elisabethbasis. Dit unieke station is een bijna 100% autonome en groene basis die volledig in de eigen energiebehoeften voldoet met behulp van windenergie. Tal van wetenschappers verrichten er elk zomerseizoen baanbrekend onderzoek.

Maar er is meer, veel meer. Ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van het avontuur van Adrien de Gerlache staken de Belgische avonturiers Alain Hubert en Dixie Dansercoer zonder hulp en bevoorrading van buitenaf het zuidpoolcontinent over. Een uitzonderlijke prestatie. Vandaag waagt Dixie zich aan een nog groter avontuur: de langste autonome en niet-gemotoriseerde expeditie ooit op Antarctica: een tocht van meer dan 6000 km in nog nooit betreden terrein.   >> U krijgt als eersten exclusieve foto’s te zien van de start van deze expeditie.

Antarctica is als koudste, winderigste en droogste plaats op aarde een continent waar de mens niet thuishoort en één van de weinige plaatsen op deze planeet waar nog ontzettend veel ongerepte en door mensen onbetreden plaatsen te vinden zijn. Aan de andere kant leert Antarctica ons veel over het klimaat op aarde en is ook dit continent onderhevig aan de gevolgen van de klimaatopwarming. Willen we een beter inzicht verwerven in de wereldwijde klimaatthematiek dan is onderzoek op Antarctica nodig. De vraag is hoe we dit broze evenwicht tussen menselijke aanwezigheid en duurzaam behoud van dit laatste ongerepte stuk natuur kunnen handhaven. Een vraag die ons uiteindelijk allemaal aanbelangt als we weten dat het toerisme de afgelopen jaren er een enorme vlucht gekend heeft. Toeristen kunnen immers ook trotse ambassadeurs van de unieke natuurpracht van Antarctica worden en beseffen, na een reis naar dit gebied, meer dan wie ook het belang van Antarctica voor onze planeet.

Veel stof tot nadenken en discussie dus!

Zie ook : (Kopieer volgende link in je netbrowser: )

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLGRA_20111123_001&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=social&utm_content=footer&utm_campaign=send-to-a-friend&utm_term=1C2UI6QP

 



Georganiseerd door:
Neos Londerzeel
Locatie:
Gildenhuis
Gildenstraat 21
1840 LONDERZEEL