Daguitstap naar Le Safran de Cotchia en The Belgian Owl Distillery

Saffraan, de Crocus Sativus in België. is een specerij die gewonnen wordt uit de saffraankrokus. Met een rondleiding aan Cotchia Saffraan in Wasseiges ontdek je dat voor de kostbare saffraan, de delen van de stampers handmatig worden geoogst: de stijlen en de stempels, die zowel smaak- als kleurstof zijn. De rondleiding laat ons alles ontdekken over deze kostbare specerij, meteen ook de oudste en de meest begeerde ter wereld. Gedreven door de ambitie om een uitzonderlijk terroir te eren is The Belgian Owl distillery (Whiskydistilleerderij) in Fexhe-le-Haut-Clocher, een episch avontuur begonnen door een pact met de natuur te ondertekenen en een uitstekende Single Malt Whisky te creëren die kan wedijveren met de grootste.
Daguitstappen en bedrijfsbezoeken

Praktische gegevens

WASSEIGES EN FEXHE-LE-HAUT-CLOCHER
07-10-25
Ontvangst 08:45
Aanvang 10:00
Einduur 18:00
Voor iedereen
Aantal plaatsen resterend: 13
Inbegrepen in de prijs: bezoek Saffraankwekerij, koud buffet met dranken en rondleiding met 3 degustaties in de Whiskydistil: 125,00 euro voor leden
Inbegrepen in de prijs: bezoek Saffraankwekerij, koud buffet met dranken en rondleiding met 3 degustaties in de Whiskydistil: 135,00 euro voor niet leden
Op voorhand inschrijven verplicht

Programma:

Op dinsdag 07 oktober 2025 gaan we een Saffraan-kwekerij  in WASSEIGES en een Whiskydistillerie in FEXHE-LE-HAUT-CLOCHER bezoeken.

- 9 uur vertrekken we met de bus naar de Saffraan-kwekerij "Le Safran de Cotchia" in Wasseiges. Hier krijgen we een rondleiding van +/- 2 uur door Sabine, die samen met haar man, "Le Safran de Cotchia" runt.

SAFFRAAN: een bloem van de legende, de meest populaire specerij en de oudste en meest begeerde ter wereld. Zijn smaak...zijn kleur... zijn geneeskrachtige deugden... hebben het een kruid van de 3 deugden gemaakt. Het wordt eveneens in de gastronomie gebruikt en hier heeft saffraan drie eigenschappen: - de kleurkracht, het geeft een zeer smakelijke gele kleur; - het aroma, zeer verleidelijk, zoet; - de smaak, uniek, saffraan harmoniseert de smaken en verbetert de smaak van voedsel.

Tijdens ons bezoek ontdekken we het leven van een saffraan-teler. Over de processen, productietechnieken, beroepen en Sabine neemt ons mee op de kruidenroute, tijdens het bekijken van foto's over de geschiedenis van saffraan. We leren ook meer over de saffraan en zijn bijproducten die worden gemaakt in het eigen atelier. Hun saffraan wordt geteeld op het land van Haspengouw dat erkend is als de graanschuur van België. De bijzondere grond is leem wat leidt tot een specifieke aroma van hun saffraan. Sabine zorgt voor de productie en verwerking van hun bijproducten in hun eigen werkplaats. Sommige saffraan-producten worden gemaakt door ambachtelijke partners van Sabine en haar man.

Rond 12 uur gaan we naar The Belgian OWL distillery waar we eerst genieten van een rijkelijk buffet in hun ontvangstruimte.

Om 14 uur krijgen we een rondleiding in The Belgian Owl distillery. Gedreven door de ambitie om een uitzonderlijk terroir te eren is The Belgian Owl een episch avontuur begonnen door een pact met de natuur te ondertekenen en een uitstekende Single Malt Whisky te creëren die kan wedijveren met de grootste. Om de oude tradities voort te zetten, werden twee authentieke Schotse distilleerketels meegebracht uit de voormalige Caperdonich-distilleerderij in Speyside, Schotland. Een prestatie als geen ander ter wereld, nooit eerder bereikt, nooit meer bereikt. Sinds die dag vloeit het distillaat, dat het hart en de ziel van ons Belgische terroir draagt, uit deze distilleerketels en creëert het moderne whisky's, geworteld in tradities. Van onze aarde....in je glas. De productie van deze single malt whisky verloopt volledig ambachtelijk. Een bezoek aan de distilleerderij leert meteen dat al je zintuigen op scherp staan tijdens elke stap in het productieproces.

Om +/- 18 uur keren we huiswaarts naar HOEGAARDEN

Praktische informatie

Uiterste inschrijvingsdatum MAANDAG 29 september 2025 via hoegaarden@neosclub.be

Prijs leden: 125 euro - niet leden 135 euro (inbegrepen Saffraankwekerij, Koud buffet met dranken en rondleiding in de Whiskydistilleerderij met 3 degustaties + busvervoer).

Enkel bij betaling op rekeningnummer van de club: BE14 7370 6558 5783 is je deelname geldig, met vermelding van uw naam, lid/niet-lid, activiteit en aantal personen

Vervoer: Met bus

Hou deze website en de volgende nieuwsbrieven in de gaten. Verdere informatie volgt nog per mail!

 

 

NEOS VZW HOEGAARDEN

Contactgegevens
hoegaarden@neosclub.be
Deel deze activiteit:

Uiterste inschrijvingsdatum

Maandag 29 september 2025