Page 8 - CRM NEOS SEPT_2135644.pdf
P. 8

Betere mensen
          Je beklemtoont vaak het belang van   Nostalgisch eten: een Gauw Gereedje
          het verenigingsleven. Waarom?        Welk gerecht uit jouw jeugd maak je ook vandaag nog klaar?
          Dirk Musschoot: Samen dingen doen,   Die vraag stelden we onze leden en we mochten een pak
          aan hetzelfde zeel trekken, ervaringen   mooie recepten ontvangen. soms met bizarre namen
          delen en leren verantwoordelijkheId   zoals een ‘Gauw Gereedje’, ‘kadul’ of Tutti frutti.
          nemen en voor elkaar zorgen: het heeft
          van mij een socialer mens gemaakt.   Recept voor een ‘Gauw Gereedje’
          Als scoutspatrouille was het principe   benodigdheden: boter - bloem - melk - suiker
          ‘samen uit, samen thuis’ heilig. In een   beschuiten (5 a 6)  - 2 eieren
          ploegsporten leer je dat je het samen
          moet doen, of het lukt niet. Samen   Smelt 40 gr boter en voeg er 50 gr bloem bij,
          zingen, samen op kookcursus, samen   voeg melk toe tot je een dikke saus bekomt,
          groenten kweken (zoals mijn ouders   doe daar 2 eetlepels witte suiker bij,
          met enkele buren hebben gedaan),     neem van het vuur en roer er 2 eierdooiers
          samen actie voeren tegen een stinken-  onder. Doe een laag van deze saus op
          de Leie… Het verenigingsleven maakt   de beschuiten. Klop het eiwit met wat suiker
          van mensen betere mensen, daarvan    stijf en doe dit boven op de saus.
          ben ik overtuigd.                    Zet even onder de grill of brandt af
                                               met een brandertje.
          Het liedje zegt: ‘toen was geluk heel
          gewoon’. Waarin zat het geluk dan?      Met dank aan Lut uit Kruibeke
          Dirk Musschoot: Vooral in de eenvoud
          van het leven. Vroeger was het leven hel-
          derder. Kinderen opvoeden was minder    Vroeger was het:
          complex, we hoefden niet om te gaan
          met zoveel informatie, sociale media en   ‘Heb je genoeg gegeten?’
          onbenullig nieuws. Het uitgangsleven   Vandaag vraag je:

          was beperkt tot TD’s en een vijftal bals   ‘Heb je lekker gegeten?’
          per jaar, waarbij het uitkijken was naar
          ‘la Bamba’, de kuskesdans, het moment
          waarop het spannend werd. En altijd die   zelden uitdrukkelijker aanwezig dan
          discussies over het uur waarop je thuis   in samen eten. Samen eten is sowieso
          moest zijn. Vaak was dat middernacht.   al een van de sociaalste dingen die je
          Vandaag zeggen de kinderen ‘maar het   kunt doen maar als je dan ook iets eet
          feest begint pas om 1 uur’.       dat aan vroeger doet denken, dan ben
                                            ik helemaal weg. Als we vandaag thuis
          De smaak van vroeger              een fricandon bakken, dan is het feest.
          Nostalgie en heimwee naar bepaalde   Bloedworst! Lever! Een spiegelei over   Win het boek ‘Toen geluk nog
          gerechten, gaan vaak hand in hand.   spaghetti (oorlogskost, zei mijn moe-  heel gewoon was’
          Dirk Musschoot: Ik kom uit een tijd dat   der), macaroni met corned beef… En   Wil jij kans maken op een gesigneerd
          men je niet vroeg of je lekker had gege-  voor mijn kleinkinderen pannenkoeken   boek van Dirk Musschoot? Laat ons
          ten maar of je genoeg had gegeten. Wij   of wafels bakken, zoals mijn moeder   dan weten wat jij het meest mist uit
          aten zeker niet zo gevarieerd of exotisch   dat destijds voor ons deed. Meer heeft   de tijd van toen. Stuur je mailtje naar

          als vandaag en aan cholesterol werd   deze nostalgicus niet nodig om geluk-  welkom@neosvzw.be voor 1 oktober.
          toen nog niet gedaan. ‘Vroeger’ is bij mij   kig te zijn.

          8 - NEOS
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13