NEOS GROOT -BRECHT WIL STOPPEN....

NEOS GROOT BRECHT WIL STOPPEN ........

INDERDAAD, WIJ WILLEN STOPPEN EN DOPPEN!!

Neos Groot -Brecht wil stoppen, veel stoppen.... kurkenstoppen en plastieke doppen!

Onze club engageert zich om stoppen en doppen te verzamelen.

Het voorstel lag reeds lang op de tafel, maar na een bezoek met het bestuur aan Monikkenheide in Zoersel, kwam het hele project in een stroomversnelling terecht. (2012)

In Monikkenheide verblijven mentaal gehandicapten en om deze mensen een interessante invulling aan hun leven te bezorgen zet men er verschillende projecten uit. Eén daarvan is het sorteren en verwerken van de kurken. 


Een aparte ervaring.

In het kurkatelier konden we met onze eigen ogen vaststellen hoe men met een simpele kurk iemand gelukkig kan maken.

Onder leiding van een gedreven ergotherapeute zijn een 7 tal minder begaafde personen in de weer, en dit gedurende een vijftal halve dagen per week.

Eén iemand van de groep houdt zich bezig met het ontdoen van de ijzerdraad die om de champagnekurken zit. 

Vijf onder hen sorteren de kurken in verschillende kleuren bakjes. Gesorteerd wordt op champagnekurken (met ijzerdraad), portokurken (met plastic kapsel), plastieke kurken en de gewone kurken.

De zevende persoon bedient de machine waarin de stoppen gemalen worden.

De plastic kurken worden apart gehouden en afgevoerd naar een andere firma die er onder andere tuinbanken van maakt.

De tot pulp vermalen kurk wordt opgehaald door een firma in Sint Anthonius Zoersel, alwaar men er volwaardige isolatie materialen van fabriceert.

www.monnikenheide.be 

Doppen:

Nu  we toch reeds stoppen verzamelen, breiden we onze verzamelwoede ineens maar uit tot het verzamelen van doppen. Want ook daarvoor is een markt dat het goede doel ten goede komt.

Het betreft hier de stopjes van bijvoorbeeld cola- en fantaflessen, kortom: frisdranken. Ook doppen van  melk- en waterflessen komen in aanmerking en plastieke deksels van chocopotten bijvoorbeeld. 

Door tussenkomst van uw Neosclub komen deze doppen via verschillende kanalen terecht op een plaats waar ze aan de marktprijs verkocht worden. ( ongeveer 290 euro voor 1000 kilogram dopjes) . Eén kilo doppen bevat, al naargelang de grootte en de dikte, ongeveer een 400 tal stuks, dus voor 290 euro te ontvangen zijn er ongeveer 400.000 dopjes nodig.

Met de opbrengst van deze doppen schaft men blindengeleidehonden aan en betaalt er ook de opleiding mee. Eén hond kost € 28.000 (waarvan gelukkig de Vlaamse regering voor de helft tussenkomt).

Een kleine rekensom: er zijn ongeveer  77 ton dopjes nodig of 31.000.000 stuks om 1 hond aan te kopen en te begeleiden.

Na verwerking komt u de dopjes terug tegen in bijvoorbeeld paletten voor de voedingsindustrie, zitbanken, bloembakken, enz....


Na jarenlang de stoppen en doppen stuk voor stuk geteld te hebben, hebben we op een stand van ruim 1,8 miljoen verzamelde stoppen/doppen besloten om deze niet meer te tellen!

We weten nu dat we samen met jullie ongeveer 200.000 stoppen/doppen per jaar verzamelden en danken jullie daarvoor!

Mogen wij echter hopen, beste clublid, dat je overtuigd bent van het nut om stoppen en doppen te blijven verzamelen.

Breng gerust je stoppen en doppen mee naar een volgende Neos activiteit en wij zorgen er voor dat ze op de juiste plaats terecht komen!


Sedert kort worden er ook door de Sint Michielschool in Brecht en Maria Middelares in Sint-Job-in-'t-Goor plastic dopjes verzameld.

Ook werden er tonnen geplaatst op volgende plaatsen, waar je eventueel ook met jou stoppen/doppen terecht kan:

- Recordbank, Brecht.

- KBC Verzekeringen Brecht.

- Bibliotheek Sint-Job-In-'t- Goor.

- CM verzamelt in heel de regio Brecht-Noorderkempen stoppen en doppen onder hun personeel.

- Drankcentrele Claessens Sint-Job-in-'t-Goor.

- KBC Verzekeringen Loenhout.

- KBC Verzekeringen Hoogstraten.