Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

Terug naar overzicht
DE KRACHT VAN RECHTVAARDIGHEID & DE JURIDISCHE BESCHERMING VAN WILSONBEKWAMEN
op 17/11/2020 om 14:00 tot 17:00
Programma:

Voordracht door Ere-vrederechter Jan Nolf 

De Belgische justitie staat meer dan eens ter discussie. Onze gast Jan Nolf (°Torhout 1953) was 10 jaar advocaat in Brugge en 25 jaar vrederechter in Roeselare. In 2011 ging hij vervroegd met pensioen uit onvrede met de hervorming van het vredegerecht. Sindsdien laat hij van zich horen als columnist voor o.a. Knack, De Morgen en De Standaard of als “de radiorechter” op Radio2. Zijn opiniestukken passeren nooit onopgemerkt.

In zijn lezing biedt hij een unieke - en kritische - inkijk in justitie, maar tegelijk geeft hij aan hoe het rechtvaardiger kan. Jan Nolf doet immers méér dan alleen kritiek leveren. Deze lezing gaat over de essentiële waarden van justitie, zoals rechtvaardigheid, onafhankelijkheid, onpartijdigheid en waarheidsvinding. Waarom schiet het gerechtelijk apparaat daarin te kort? Hoe kan het vertrouwen in justitie hersteld worden? Is er een meer humane en tegelijk meer efficiënte aanpak mogelijk? Hoe pakte hij dat zelf aan als vrederechter?  Hij tekent hoe een nieuwe justitie er uit zou kunnen zien.  Omwille van zijn verdienste in de bescherming van de gelijkheid van alle burgers voor de wet en de verdediging van de rechten en plichten van elk individu, ontving Jan Nolf de Burgerschapsprijs 2016 van Stichting P&V.

 

Hij heeft het ook over ‘Kwetsbaren in het nieuwe recht’ . Meer specifiek over de juridische bescherming van mensen met een handicap en van ouderen. De nieuwe wet op de bewindvoering regelt vanaf 1 september 2014 de overkoepelende bescherming van alle meerderjarige kwetsbare personen, ongeacht of de oorzaak daartoe nu in een handicap of dementie ligt, ongeval, ziekte of spilzucht.

Georganiseerd door:
Mouton Dirk - Voorzitter
Locatie:
OC De Gildezaal
Schoolwegel 5
8610 HANDZAME