Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in:
Blijf ingelogd:
Paswoord vergeten?

Bestuursleden

CLUB-ACTIVITEITEN

De plaatselijke afdelingen organiseren tal van activiteiten. Deze gaan van voordrachten, daguitstappen, gezellig samenzijn, sport en ontspanning,...
In onderstaand overzicht worden sommige activiteiten (voordrachten, uitstappen, cultuur) van de afdelingen in de kijker gezet. Wil je weten wat een afdeling daarnaast nog op het programma staan heeft, neem dan zeker een kijkje op de website van de afdeling. Klik hier voor een overzicht van alle afdelingen en hun website

Terug naar overzicht
Lezing : "LANG LEVE DE VERGRIJZING" door Patrick DEBOOSERE
op 3/11/2022 om 14:00 tot 17:00
Programma:

1. Lang Leve de Vergrijzing

De laatste jaren is de vergrijzing niet weg te slaan uit de actualiteit. Politiek en media komen er dagelijks op terug. Vergrijzing is het spook dat zowat in elk debat opduikt. Vaak de rechtvaardiging om te besparen. En toch is vergrijzing wellicht het beste dat de mensheid ooit is overkomen. De levensverwachting is in de afgelopen eeuw spectaculair gestegen dankzij de ontwikkeling van wetenschap en technologie enerzijds en de uitbouw van de sociale zekerheid en de welvaartstaat anderzijds. Waarom dan al dat alarmisme? Vanwaar het doemdenken en de besparingsdrift ?

2. Zijn we met teveel ?

In de jaren zestig van de vorige eeuw klonken alarmerende berichten over de bevolkingsexplosie. De snelle bevolkingsgroei, vooral in het zuiden, zou tot hongersnood en massale sterfte leiden. Sindsdien is de wereldbevolking verdubbeld en is de klimaatcrisis niet meer weg te denken. Hoe zit dat nu met de wereldbevolking en de toekomst van onze planeet ? Een bilan en een toekomstverkenning van de demografie van de wereld.

3. De geschiedenis van leven en dood: hoe oud werden onze voorouders ?

De spectaculaire groei van de levensverwachting in de afgelopen tweehonderd jaar heeft aanleiding gegeven tot vele foute aannames. Bijvoorbeeld dat mensen vroeger niet oud werden. Of dat kinderen die nu geboren worden meer dan 120 jaar oud zullen worden. We reconstrueren de lange menselijke geschiedenis van leven en dood en overlopen de oorzaken van de spectaculaire sterftedaling in de laatste twee eeuwen.

DE SPREKER :

Patrick DEBOOSERE is wetenschappelijk directeur van het onderzoekscentrum voor bevolkingsstudies aan de VUB. Hij doceerde eveneens aan de ULB. Zijn onderzoek spitst zich toe op de relatie tussen demografie en gezondheid en sterfte. Hij is voorzitter van de Hoge Raad voor de Statistiek. Recent publiceerde hij Lang leve de vergrijzing.

-----------------------------------------------

Na de uiteenzetting (duur: ca. 1u30) is er nog gelegenheid om wat vragen te stellen en daarna om gezellig na te praten bij een kopje koffie of een ander drankje tegen kostprijs.

Voor eventuele bijkomende inlichtingen:

  • Rita Slachmylders : tel: 052 - 30 07 31
  • of : NEOS.Londerzeel@telenet.be

(Leden : GRATIS   //   Niet-leden, geïnteresseerden  : 5 € - terugbetaald indien ze later lid worden)   

Georganiseerd door:
LONDERZEEL
Locatie:
GILDENHUIS
Gildenstraat 21
1840 LONDERZEEL