Je bent hier:
In de Kijker
Klassiek Concert "Sibelius"
Op Zaterdag 19 maart 2016 in deSingel te Antwerpen

 

Sibelius
Geheel in wanverhouding tot het verkleumende klimaat van zijn Finse heimat heeft de muziek van Jean Sibelius een warme gloed in het lijf.

Violist Yossif Ivanov stemt de snaren voor het fascinerendste vioolconcerto aller tijden. De flamboyante dirigent Christian Lindberg vult aan met ander moois uit het Hoge Noorden: een faustiaans bruisende orkestouverture van Stenhammar en een machtige symfonie van de Zweedse grootmeester Petterson.
Hoe bloedmooi en ongecompliceerd Sibelius enige bijdrage tot het concertgenre ook mag klinken, het is een aartsmoeilijk concerto. Toen de componist het werk voltooide in 1903 kon hij niet wachten tot Willy Burmester, de gerenommeerde concertmeester van het symfonieorkest van Helsinki, het werk ingestudeerd kreeg. In plaats daarvan zette Sibelius een minder bekwame violist op het podium, die de première van het werk verprutste. Toen Burgmeister eindelijk de tijd vond om het concerto in te studeren, zag hij in dat Sibelius' werk nagenoeg onspeelbaar was. De componist bracht vervolgens enkele wijzigingen aan, en toen het werk in 1905 'opnieuw' in première ging (onder leiding van Richard Strauss), werd al gauw duidelijk dat Sibelius' concerto een uitzonderlijke compositie was.

 

 

Yossif Ivanov ( geboren 18 juli 1986)

Is een Belgisch violist. Zijn vader, Dimitri Ivanov, is concertmeester bij de Filharmonie in Antwerpen.
In 2003 won hij op 16-jarige leeftijd de Premier Grand Prix van het Concours Musical International de Montréal, en in 2005 won hij als 18-jarige in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool, zowel de Publieksprijs alsook de Tweede Prijs, wat op dit concours het beste resultaat ooit voor een Belg is.