8 JUNI : WANDELING DE 4 LANDSHEREN

 Op 8 juni vormde De Vier Landsheren, het fraaie natuurgebied aan de oostkant van Zutendaal, het wandelterrein voor 25 leden van Neos Zutendaal. Het gebied wordt zo genoemd omdat het het punt markeert waar ooit vier heerlijkheden bij elkaar kwamen.

 

 

  

Vijfentwintig natuurminnaars trokken op pad in en rond het gebied waar miljoenen jaren geleden de Maas haar bedding vond. Tussen beemd en brem genoten ze van een heerlijke zomernamiddag. Deze plek is een natuurgebied bij uitstek en is gelegen in het Nationaal Park Hoge Kempen, dat met zijn 5000 hectare een uniek stuk Limburg vormt. Er werd gepauzeerd aan de Vier Landsherensteen, een monumentje op een bakstenen sokkel dat sinds 1979 het punt markeert waar ooit vier heerlijkheden bij elkaar kwamen, die van Zutendaal, Opgrimbie, Pietersheim en Rekem. Tegenwoordig vallen deze onder de gemeenten Zutendaal, Maasmechelen (deelgemeente Opgrimbie) en Lanaken (Pietersheim en deelgemeente Rekem).

Dat Zutendaal zo uitgestrekt is, kunnen veel mensen zich amper voorstellen. Met Neos stapten de leden mee, langs het Koninklijk Domein, stonden ze verrukt te kijken aan het punt waar vier heerlijkheden elkaar treffen en hielden ze halt voor een versnapering en een drankje aan de galling waar in de vijftiende eeuw een galg zou hebben gestaan. Aan een doodstraf werd echter niet gedacht. Een frisdrankje voor de dorstigen en iets sterkers voor wie het vermocht zorgde voor jolijt. Ondertussen luisterde iedereen geboeid naar toelichtingen over gagel, planten die ze zagen en die gedijen aan de bronnen van de Ziepbeek, lang voor hoppe in trek kwam en dat omwille van zijn bittere smaak gebruikt werd bij het brouwen van bier. Wandelen in Zutendaal is wonderbaarlijk.

Verslag in het belang van Limburg : klik hier

Foto-album: klik hier