4 JULI: UITSTAP NAAR ECHT-SCHINNEN-BEEK
Rekenen op goed weer, zelf zorgen voor een prima humeur, de grens oversteken en genieten van specialiteiten in de buurgemeenten Echt, Schinnen en Beek. Dat deed Neos Zutendaal en daarbij kwamen de leden tot de bevestiging dat er een hartelijk volk woont in een streek vol boeiende plekjes.

In Echt, een deelgemeente van Susteren, bezocht Neos het museum van de Vrouw. Een gedenkplaats voor 'moeder de vrouw', belicht in al haar facetten, van geboorte en doop tot overlijden en rouw. Als spil van het gezin en als stabiele factor daarbuiten met invloed op mode, eten en drinken, geloof en bijgeloof, gebruiken en tradities.

Van cultuur ging Neos naar gastronomische specialiteiten. In Schinnen bezochten de leden de Canisius stroopfabriek. In 1903 begon fruitteler Jean Canisius uit de buurtschap Nagelbeek met het stoken van stroop. Hiervoor gebruikte hij fruit uit eigen boomgaard dat door beschadigingen door weersinvloeden niet meer geschikt was voor consumptie. Een boeiend bedrijfsbezoek was er het resultaat van.

Om af te ronden trok het gezelschap naar het Elsmuseum in Beek en kreeg er een rondleiding in de distilleerderij waarin het proeven van museumdistillaten niet ontbrak. In het gebouw van de voormalige distilleerderij Jacques Hennekens in Beek is een museum ingericht, dat helemaal in het teken staat van de bekende kruidenbitter Els La Vera, lokaal Elske of Aelske genoemd. De authentieke distillatie-apparaten, die vrijwel productieklaar staan opgesteld, vormen de kern van dit museum. Het distilleren werd door vrijwilligers gedemonstreerd.

Nederlands Limburg was een heerlijk intermezzo die gold als warmloper voor de reis van Neos Zutendaal naar Noord-Frankrijk, eind augustus.

 

 Foto's : klik hier

Verslag Het Belang van Limburg : klik hier