21 SEPTEMBER: ALFONS VANSTEENWEGEN

 

 

 

 

 

ZUTENDAAL - Op 21 september kwam professor Vansteenwegen Neos Zutendaal overtuigen dat een relatie als senior best leuk kan zijn. Hij was present op de Lieteberg en etaleerde er zijn kennis en kunde op dat vlak. Humor was evenmin ver weg.

    

Natuurlijk vertrok hij van een wetenschappelijk uitgangspunt en heeft hij er een volle loopbaan als relatietherapeut opzitten. Maar omdat hij aan de KU Leuven onderzoek deed naar wat je moet doen wanneer je als partner na een leven lang werken plotseling dag in dag uit samenleeft, wilden de senioren van Zutendaal hem eens horen.

  Veertig leden kwamen opdagen voor deze lezing. Mannen en vrouwen die hun nieuwe gezinssituatie intens beleven en zichtbaar een nieuw platform hebben gevonden, een van een lekker gezellig vrijetijdsleven, doorworstelde conflicten, fijne kleinkinderen en af en toe wat heerlijke seks. Want op dat alles heb je recht, aldus de professor, als je tenminste bereid bent iets van elkaar te leren, naar elkaar te luisteren en op te komen voor jezelf.

 De clubleden kregen lessen mee. Zoals stoppen met bemoeienissen uit liefde, stoppen met ingebeelde wensen, stoppen met elkaar te sparen, stoppen met te vechten voor het gelijk en stoppen met in de ogen van de andere goed te willen zijn. Zijn pleidooi was er een van een eigen terrein voor elke partner en voor eigen tijd. Als senior vind je het moeilijk om echt mee te leven met elkaar en samen te voelen, om echt te onderhandelen over verschillen en niet te snel te beloven en te aanvaarden dat je geen macht meer hebt over je grote kinderen. Maar het is wel de weg om te zorgen dat liefde zoveel jaren kan duren.

 

Verslag Het belang van Limburg: klik hier

Foto-album: klik hier