16 NOVEMBER: BEZOEK HAVENHUIS ANTWERPEN

 Op 16 november trok Neos Zutendaal naar Antwerpen voor een bezoek aan het Red Star Line museum en het Havenhuis

                        

 Nergens wordt een volksverhuis zo treffend in beeld gebracht als aan de Red Star Line. Het was confronterend, de wijze waarop duizenden straatarme Europeanen begin vorige eeuw in Antwerpen arriveerden en de boot namen voor een reis naar het verre Amerika. Hunkerend naar een beter leven. De industrialisatie had ervoor gezorgd dat bevolkingsgroepen de touwtjes niet meer aan elkaar konden knopen en de grote stap in het onbekende zetten.

In het vakkundig samengesteld Red Star museum zie je het verloop van een uittocht die voor sommigen startte in Rusland, voor anderen in Polen, Duitsland of ons eigen land. Er waren beelden van gezinnen die hun kleren moesten afgeven om te desinfecteren. Die onder douches werden gezet om te ontsmetten en vervolgens een plaats te krijgen in de diepste bodem van een stoomboot, wars van alle luxe, terwijl boven hen rijke toeristen genoten van een mondaine vakantie. Twee weken later kwamen de vluchtelingen aan land aan de oostkust van Amerika, waar niemand op hen stond te wachten. Tenzij de autoriteiten.

Met een bezoek aan het Havenhuis zette Neos dan weer een stap in de richting van het moderne Antwerpen dat met zijn Havenhuis een economische zenuwknoop heeft ontworpen. Een radarwerk dat aan 140.000 mensen werk verschaft. Lokvogel voor Neos was de architectuur van een betoverend gebouw, een vliegend schip als het ware, nog steeds verankerd aan de grond, maar in een sfeer van optimisme en grenzeloosheid. Antwerpenaren zijn fier op dit kunstwerk, ontworpen door een toparchitecte, Zaha Hadid. En Neos Zutendaal genoot van een geweldige namiddag.

Voor de foto's: klik hier

Verslag in de krant : klik hier