18 JANUARI: HET LEVEN IN DE GEVANGENIS

 

 Op 18 januari bracht deken-aalmoezenier Vanherk op de Lieteberg in Zutendaal zijn relaas over het leven van gevangenen en legde hij uit waarin zijn werk bestaat wanneer hij op bezoek gaat in de duistere wereld van zij die een zware misstap begingen.

In 2017 werden 16 moorden begaan in Limburg, zijn er 160 wietplantages ontmanteld en liepen er 700 aangiftes binnen van zedenfeiten. Een misdaad is nooit ver weg, ook niet in Zutendaal waar volgens onze krant in 2017 precies 31 woninginbraken plaats vonden. De tol die de betrapten betalen is groot, zeker in de ogen van een aalmoezenier die probeert hun leven iets draaglijker te maken.
De oprit die leidt naar de Zwarte-Brugstraat nr. 4 in Hasselt is absoluut geen Blijde Inkomststraat, aldus de deken. Wekelijks gaat hij er drie keer naartoe en bestaat zijn werk in een luisterend oor naar hen die 21 uur op een dag in een kleine cel verblijven en twee keer per dag worden gelucht om te wandelen. De cellen zijn krap en nieuwkomers slapen vaak op de grond. Gemeenschappelijk is dat ze getekend zijn door hun sociale afkomst, maar verschillend in culturele achtergrond, kleur, taal, godsdienst of leeftijd. Ze zijn belust op kleine taken of klussen, als die al voor handen zijn. Hun was doen ze zelf, de keuken eveneens en hun maaltijd nemen ze in hun cel.
De Hasseltse gevangenis is recent, een gebouw van staal en beton, maar precies daardoor ook een koude bunker, gebed in een zee van diepmenselijke ellende. Als aalmoezenier is priester Vanherk de enige persoon die een cel binnen loopt, een man die bemiddelt tussen de gevangene en de buitenwereld en tweemaal per maand een mis verzorgt. Voor de mis moet de gedetineerde 13 poorten passeren. Pas dan zijn ze 'gelost'. Compassie heeft hij niet: wie zijn gat verbrandt moet op de blaren zitten, aldus onze spreker, maar soms hebben ze recht op een beetje begrip. Sommigen ervan toch.
Voor de Neos werd het niet alleen een boeiende namiddag, maar was het tevens leerrijk om kennis te maken met het gevangenisleven gezien vanuit de ogen van een sociaal bewogen man met een licht ondeugend trekje.

 

 Fotos: klik hier