8 FEBRUARI :ROBIN BRUNINX OVER ENERGIE

 ZUTENDAAL - Op 8 februari verhelderde Robin Bruninx voor Neos Zutendaal op de Lieteberg waarom het vijf voor twaalf is. Als 65 miljoen jaren geleden alle dinosaurussen op onze aarde door een dramatische meteoreninslag vernietigd werden, zo dreigt de geschiedenis zich drastisch te herhalen door het slordig omgaan met onze leefomgeving.

Onze wereld stuurt met zijn bedrijfsactiviteiten, zijn transport en houding tegenover het milieu dagelijks een equivalent van 400 Hiroshima-bommen de atmosfeer in. Nochtans bestaat de technologie en zijn de financiële middelen voorhanden om het anders te doen, legde Robin uit. Vijftien jaar geleden besloot hij die andere weg te promoten en richtte hij het bedrijf ENCON op, dat ondertussen bij zijn klanten (SN Brussels Airlines, Bombardier, IKEA, Bayer, Daikin, Essers, e.a. …) 150 miljoen euro bespaard heeft op energie, wat overeenkomt met 43.000 ha bos of 760.000 ton CO2.

Bedrijven of particulieren moeten wel bereid zijn een investering in een ander type verlichting en koeling te doen, die op vier jaar kan worden terugverdiend. Waarmee de befaamde 2020 doelstelling behaald wordt. Ook ondernemingen voor wie het vier jaar lang duurt voordat een investering zichzelf terugverdient, krijgen een oplossing. Zij kunnen beroep doen op INESCO die de nieuwe installatie verhuurt aan een kost (intrest) die lager ligt dan de opbrengst.

Vervolgens kregen de Neos-leden een reeks foto’s te zien van de werken die ENCON liet uitvoeren. Het beperken met 20 procent van broeikasgassen en hergebruiken van hernieuwbare energie zal lukken tegen 2020, aldus de spreker. Als nu nog bespaard kan worden op energieverlies, dan oogt de toekomst een stuk beter. Voor Neos Zutendaal was het een leerrijke namiddag.