3 MEI: NEOS BEZOEKT CENTRUM VOOR BLINDEGELEIDEHONDEN


Op 3 mei was Neos Zutendaal te gast in Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) van Tongeren. Daar worden honden gekweekt en opgeleid om blinden te begeleiden. Dankzij de hulp van zorgvuldig getrainde labradors en golden retrievers vinden 55 blinde en slechtziende personen er niet alleen hulp in hun dagelijkse verplaatsingen, maar ook een vriend voor het leven.
De Neos-leden werden ontvangen door een sympathieke slechtziende dame die voor de gelegenheid haar eigen hond Chivas had meegebracht. Zo vernamen de bezoekers welke inspanningen nodig zijn tijdens de opleiding. Het dier wordt niet alleen geoefend in het zindelijk zijn – op straat behoefte doen gaat immers voorbij aan de opmerkingsgeest van een blinde – maar moet tevens heel wat technieken leren: afstand houden van twee meter, harnas leren schudden tot het goed zit, op trappen lopen, enzovoort. Ongeveer 25 commando’s worden aangeleerd. Via de beugel voelt de baas wat de hond doet. Een geleidehond vermijdt obstakels zoals vuilniszakken, fietsen, palen of onverwachte werken. Hij zoekt op commando het zebrapad, een deur, een trap of brievenbus. Toch is trainen alleen niet genoeg. Het allerbelangrijkste is dat het klikt tussen de hond en zijn baas. Honden reageren ‘persoonlijk’ op een stemgeluid.

Neos kreeg een rondleiding in het gebouw en de weiden die ter beschikking staan. Ze verkenden de verschillende hokken die gefinancierd werden door serviceclubs. Als een pup zeven weken oud is, wordt hij in een pleeggezin geplaatst dat de hond leert kennismaken met bus, trein, winkels of sport. Ook de pleeggezinnen worden begeleid door het centrum. Aan de leeftijd van één jaar komt hij naar het centrum voor de eigenlijke opleiding die ruim een half jaar in beslag neemt. Pas dan gaat hij naar zijn definitieve baas. Ongeveer acht jaar later gaat hij met pensioen.

Als toemaatje kreeg Neos de kans om te ervaren hoe moeilijk het wandelen is in pikdonkere kamers. Zo nam bij de leden het begrip voor slechtzienden nog meer toe. Het enthousiasme om mee te doen aan de dopjesinzameling eveneens. Eén hond opleiden kost 25.000 euro en daarvoor is er 77.500 kg aan dopjes nodig. Als je weet dat er zo’n 400 dopjes in één kilo gaan, dan stond het besluit van de Neos-leden vast. Alleen door met z’n allen mee te doen, kunnen ze een tastbare bijdrage leveren