17 MEI: BEZOEK AAN DE VLIEGBASIS KLEINE BROGEL.

 

ZUTENDAAL - Op 17 mei was Neos Zutendaal present op de vliegbasis van Kleine-Brogel. De club maakte er kennis met de wereld van de F16, de strijd van piloten tegen de G-krachten, het minutieus onderhouden van straaljagers en het Air museum, dat een boeiend verleden in beeld brengt.

De vliegbasis van Kleine Brogel, die bestaat sinds 1944, baadde die dag in een imposant stukje zonovergoten natuur. Ze stelt ruim 1.500 personen tewerk. Formeel heet de basis de 10de Tactische Wing, maar sinds 30 mei 2002 is de officiële naam Generaal-majoor vlieger Graaf Ivan du Monceau de Bergendael basis, naar een Waals-Brabants geslacht dat tot de Nederlandse en Napoleontische adel behoorde. Het was een piloot met overgave en veel durf.

Door zijn veelzijdigheid heeft de militaire vliegbasis zich ingesteld op meerdere opdrachten. Naast klassieke taken van de NATO wordt de 10de Tactische Wing ook ingezet voor crisisbeheersing, zoals ten tijde van de operaties boven Bosnië, Kosovo, Libië en Afghanistan. Neos Zutendaal kreeg een overzicht van deze verscheidenheid en bezocht de ateliers waar het onderhoud van de toestellen plaats vindt.

Op de middag mocht de club genieten van een schotel soldatenkost, die in alle opzichten beter was dan tijdens hun eigen tijd, toen soldatendienst nog een verplichting was. Door het raam zag men de zon steeds feller flaneren over de startbanen, tijd dus om ze van dichtbij te observeren. In een razende vaart zagen de bezoekers drie F16’s de lucht inschieten. Met de vingers in de oren keken de clubleden toe hoe machtige bolides met hun in cirkels draaiende uitlaatvlammen omhoog schoten. Heel even dreunde de grond, maar aan een rondhuppelend konijntje was te zien dat ook dat went. Jachtbommenwerpers, ze zijn een werkelijkheid in een wereld die ver van senioren ligt, en toch nabij is.