12 JULI: BEZOEK AAN DE BRUG VAN VROENHOVEN.

 Op 12 juli trokken 22 Neos-leden met de wagen en 13 met de fiets naar Vroenhoven voor een bezoek aan het oorlogsmuseum, maar ook voor een boeiende uiteenzetting over de rol en uitbouw van het Albertkanaal.

Met achting heeft Neos geluisterd en gezien met welk technologisch vernuft werken aan bruggen, sluizen en kanalen worden uitgevoerd. Evenzeer waren de leden onder de indruk van de droevige rol die de Brug van Vroenhoven heeft gespeeld, samen met die van Maastricht, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Uitgerekend de bunker daar was de plek waar voor België deze oorlog begon. Er was andermaal sprake van vernuft toen de Duitsers op 10 mei 1940 met hun zweefvliegtuig geluidloos landden achter onze linies en zo verhinderden dat België de brug zou opblazen en de doorgang van het Duits leger verhinderen. Authentieke beeld- en geluidsfragmenten in het museum lieten toe de dramatische gebeurtenissen te herbeleven.

Opgeladen met veel kennis maar tevens dorstig geworden, fietste Neos aansluitend naar de grensgemeente Kanne waar in openlucht de laatste verbroedering van het activiteitenjaar plaats vond. Neos nam afscheid van haar leden, maar verwacht ze terug op 6 september om 14 uur in het Parochiecentrum voor haar startvergadering. Daar leggen ze in geuren en kleuren alles uit wat je het komend jaar kan verwachten, daarenboven, Brigitte Balfoort, bekend van VRT, zal er een humoristische en leerrijke causerie brengen over tafelmanieren. Ook vrienden die bijna of helemaal op pensioen zijn, mogen mee (inkom gratis maar vooraf wel aankondigen bij Suzanne Claesen (lenaersclaesen@hotmail.com).

 

  Voor  de foto's : klik hier