19 NOVENBER VESALIUS

 Het weer was niet anders dan wat het moest zijn die 19de november, een weer waar je geen hond door jaagt maar ook dat soort weer waarin Andreas Vesalius naar het kerkhof trok om een vers lijk op te graven, terwijl het bakken water aan het regenen was en de mensen zich verscholen in hun huisjes achter de stoofjes. Ze niet zagen wat hij aan het doen was. Op zo’n dag kon Vesalius doen wat voor hem moest en vervolgens orgaan per orgaan ontleden en op kaart zetten. De juiste manier om wetenschappelijke kennis op te doen.

Andreas Vesalius, alias Andries Van Wesele was niet weinig fier bij Neos in Zutendaal te zijn op 19 november,
ter gelegenheid van zijn vijfhonderdste verjaardag. Hij was teruggekeerd naar aarde, op prospectie, om te zien of hij nog bekend was en of zijn boek kortweg de ‘Fabrica’ genoemd, nog gelezen wordt. Tijdens zijn tocht op aarde was hij niet weinig fier toen hij een standbeeld van zichzelf ontwaarde op het Barricadenplein te Brussel, evenals op talloze andere plaatsen en dat ook verschillende straten naar hem genoemd worden: in Brussel is er een Vesaliusstraat en in Hasselt zelfs een echte Andreas Vesaliuslaan, gelegen tussen de beroemdste landgenoten: de Dodoenslaan, de Mercatorlaan, de Justius Lipsius enzovoort. In Leuven is er eveneens een Vesaliusstraat en een Vesaliusinstituut ook en versiert zijn beeltenis het stadhuis. Er zijn ook postzegels van hem en uiteraard boeken en tijdschriften. Natuurlijk heeft Neos Zutendaal van de gelegenheid geprofiteerd om hem bij zijn wedergeboorte uit te nodigen voor een causerie op de Lieteberg. Dr. Johan Van Robays, die een boek heeft geschreven over zijn leven bracht get verhaal. Een werk dat op de shortlist stond voor de debuutprijs.
In dit boek vertelt Vesalius, alias Johan Van Robays, zijn eigen leven. Vesalius is geboren te Brussel in 1514 op 31 december. Hij ging studeren aan de Sorbonne in Parijs, trok nog een jaartje naar Leuven en dan naar Padua, een van de vier belangrijkste universiteiten uit die waar hij op 22 jaar professor anatomie en chirurgie werd om uiteindelijk reeds op 27 jarige leeftijd hofarts te worden van Keizer Karel. Wat Vesalius anders deed dan zijn voorgangers was de manier om een autopsie uit te voeren. Hij deed het namelijk zelf, in plaats van een barbier te vragen om zijn bevelen uit te
voeren en liet zich niet leiden door de paus van de geneeskunde van destijds, professor Galenus, 1400 jaar eerder geboren. Vesalius maakte veel tekeningen van zijn skeletman, iets wat zijn studenten zo belangrijk vonden dat ze vroegen om het te laten drukken. Vesalius liet zijn studenten vergelijkend onderzoek doen en stelde een tweehonderdtal fouten vast in het werk van Galenus. Om dit baanbrekend werk te doen legde Vesalius zich vier eisen op: onderzoek doen op een goed vers lijk dat hij snachts uit de grond haalde of van een galg plukte, goed snijmateriaal gebruiken, een bekwaam tekenaar in dienst nemen (een medewerker van Titiaan) en een bekwaam drukker engageren. Vesalius heeft het boek dat gedrukt werd toen hij 27 jaar oud was en dat 42 cm hoog en 7 cm dik was, opgedragen aan Keizer Karel V om zich in te dekken tegen represailles nadat hij de fouten van Galenus had blootgelegd. Natuurlijk hebben wij er met onze club enorm van genoten en gezellig nagekeuveld bij een stuk vlaai en koffie.
We waren haast vergeten hoe armtierig de man aan zijn einde kwam in 1564 na een pelgrimstocht met diplomatieke missie naar Jeruzalem waarbij hij op terugweg in een storm belandde en terechtkwam op het eiland, Zakynthos, gelegen in de Ionische zee. Een plaats die in die tijd onherbergzaam was maar waar op heden beeldschone nymphen liggen te bruinen in de zon.
Wat jammer dat onze fotografe Lut die alle bovenstaande foto’s voor ons heeft genomen, van dit laatste geen exemplaartje had.
Groetjes van je voorzitter,
Marc