15 OKTOBER: 2015 UITSTAP BILZEN

 

Neos Zutendaal zal komend jaar ook uitvliegen naar verdere streken, maar als we reizen om te leren, waarom ook niet een naburig stadsgids onder de arm nemen en merkwaardige plaatsen uit zijn omgeving bekijken? Afgewisseld met een lokale borrel en een stuk taart? Hat was koud en de regen gierde tegen de ramen op 15 oktober, maar in het toeristisch treintje van Bilzen hebben we er niet veel van gevoeld.

Voorstel was om in Munsterbilzen te starten, het dorp waar onze dorpsgenoten vaak langs komen, om te shoppen bijvoorbeeld. Er is echter zoveel meer. Wie vermoedde dat dat Groot Bilzen zo’n rijk verleden heeft? Over leuke verborgen hoeken of gebouwen beschikt? Het begon aan de Remise, amper een boogscheut verwijderd van Zutendaal met een bezoek de Landschapsruiter waar we niet alleen een overzicht kregen van een geschiedenis die teruggaat tot de zevende eeuw met de vrouwenabdij van Belisia,  van de heilige Landrada en van Godfried van Bouillon die er de abdij financierde maar ook heel wat sappige verhalen. We kregen een prima beeld van de bloeiende nijverheid die er is ontstaan op het kruispunt van zand en leemgrond, die van de plantenmannen om vervolgens met een toeristisch treintje door kleine straten en wegen de werkelijkheid te verkennen. In Bilzen bezochten we het stadhuis en kregen er kans ons te versterken met pittige appelsap of het prikkelend stadsbier ‘Heer van Biezen.’ Het Bilzers rolleke” mocht ook niet ontbreken. In de “Chopin” stond heerlijke koffie met Haspengouwse taart ons op te wachten.

Natuurlijk stond ook een tocht rond de landcommanderij op de agenda evenals aan deelgemeente Rosmeer, waar we voor het monumentale kunstwerk ‘Bandkeramiek 4000”jaar voor Christus” onze laatste toeristische borrel kregen. Onze vele gasten waren opgetogen en kijken nu al uit naar 15 november, waar Vesalius himself op de Lieteberg in Zutendaal zijn ontdekkingen zal toelichten, een historische tocht langs de ingewanden van het menselijk lichaam, een causerie met Dr. Johan Van Robays waar iedereen van harte welkom is. 

KLIK HIER VOOR HET FOTOALBUM