6 SEPTEMBER/ STARTDAG MET BRIGITTE BALFOORT

 Op 6 september barstte het parochiecentrum weer eens uit haar voegen. Het was voor Neos Zutendaal de eerste hoogdag van zijn vierde activiteitenjaar. Op deze dag werd het jaarprogramma voorgesteld en was er en een leuke causerie van journaliste en voormalig VTM-coryfee Brigitte Balfoort.

Naast de leden waren een dozijn nieuwsgierigen komen opdagen. Neos Zutendaal heeft dit jaar 25 activiteiten in petto, een alomvattend programma met veel cultuur, boeiende causerieën en bezoeken. Neos gaat quizzen, luisteren naar onder andere Wim Distelmans, Eric Burke, Marc Brillouet, The Beatles Revival, de zomeropera van Alden Biezen en de spektakelmusical in Puurs. De vereniging gaat ook sportelen, biljarten, wandelen en op bezoek bij onder andere de Corda Campus in Hasselt en het Natuurkundig museum in Brussel. Neusje van de zalm wordt een weekje Cotswolds in juni 2019. Hiermee is niet alles opgesomd wat aan bod kwam tijdens de zitting en het leek alsof het publiek het verwachtte, want ruim honderd personen waren erop afgekomen.

Aansluitend leerde Brigitte Balfoort Neos de etiquette. Wat zijn de cultuurgebonden beleefdheidsregels en omgangsvormen? Hoe moet je je kleden en wat zijn goede tafelmanieren? Balfoort liet zich bij een bekende Londense 'finishingschool' (waar jonge dames van goede familie les krijgen in welgemanierdheid en het anticiperen op allerlei situaties) bijscholen tot etiquetteconsultant. Zij gaf voorbeelden van koningen en presidenten die tegen regels zondigen, legde uit hoe wij het zouden moeten doen en liet tot slot enkele leden een tafel dekken volgens de regels der kunst. Wat je leert zal je wel op je eigen manier blijven invullen. Want zeg nu zelf: mag je echt niet 'smakelijk' zeggen voor een maaltijd? En hoe hoffelijk mogen heren zijn tegenover geëmancipeerde dames? Deugden sieren een mens toch meer dan mooie kleren, niet?