25 OKTOBER :NEOS ZUTENDAAL KRIJGT LES OVER DIABETES

 

Op 25 oktober kreeg Neos Zutendaal Fons Kelchtermans op bezoek. Fons is voorzitter van de Diabetes liga Maaskant/Oost Limburg en is provinciaal secretaris. Tijdens een aanschouwelijk exposé leerde hij de aanwezigen het onderscheid tussen type één en twee kennen, illustreerde hij met beeldmateriaal hoe de ziekte in zijn werk gaat en gaf hij vooral veel nuttige tips.

Dat Fons lid is van Neos Zutendaal heeft het pad geëffend voor een interessant exposé. De club is tuk op sprekers uit eigen rangen en al zeker op iemand die zijn strepen verdiend heeft in zijn vak. Fons is docent aan het postuniversitair centrum in Diepenbeek. Van naaldje tot draadje heeft hij uitgelegd hoe diabetes ontstaat en een verwittiging gegeven: de diabetestsunami komt op ons af en dreigt tien procent van de bevolking te teisteren. Het is dus tijd om onze voorzorgen te nemen, want de gevolgen zijn niet min.

Diabetes bestaat uit twee types. Er is type één dat je jong krijgt als gevolg van insulinetekort en er is type twee, een ziekte op oudere leeftijd meestal als gevolg van een ongezonde levenswijze. De consequenties zijn niet leuk: hart- en vaatziekten, verkalking in de slagaders van de benen, krampen, slecht zien, gevoelloosheid enzovoort. Met aanschouwelijke beelden toonde Fons hoe de ziekte vaak onbewust in ons sluimert en raadde tips aan om ze te voorkomen: bewegen, ons menu verrijken met groenten en fruit, niet roken en op tijd en stond je bloed laten controleren.