13 DEC.: NEOS ZUTENDAAL LEERT BILJARTEN

Op 13 december heeft Neos Zutendaal het aangedurfd de biljartkeu op te nemen. In het prachtig lokaal van de Keuvelaar kregen ze er eerst les in.  

 

 

 

De initiatie werd gegeven door Patrick Niessen, niet de eerste de beste. Hij is een carambolebiljarter, gespecialiseerd in het kaderspel en verzamelaar van kampioenentitels. In het carambolebiljart wordt met drie ballen gespeeld waarbij de speelbal de andere twee ballen moet raken. Er bestaan verschillende spelsoorten zoals vrij, bandstoten, driebanden en kaderspel. Patrick is een crack in kaderspel. Hij begon op 11-jarige leeftijd en groeide uit tot een meervoudig Europees kampioen.

Nationaal voorzitter van de jeugd en voorzitter van het gewest Limburg Jean Franssen legde haarfijn uit hoe Sint Jozef Zutendaal het levenslicht zag in 1968. Hij schetste het ontstaan van een club met zijn diverse standplaatsen en een reeks voorzitters en met één constante: genieten van een artiestenspel.

Neos leerde niet alleen de verschillende disciplines kennen en de moeilijkheidsgraden onderscheiden. Na een beetje theorie en veel praktijkvoorbeelden was het de beurt aan de clubleden zelf om hun kunnen te demonstreren. Meteen werd de toegevoegde waarde duidelijk. Biljart vraagt veel techniek en balgevoel maar schenkt je een gezellige sfeer.