Als doden een gezicht krijgen - Joan De Winne 19/02/2018

 Op 19 februari kregen 36 toehoorders door Comd OR Johan DE WINNE op een boeiende en leerrijke manier een inzicht in de werking van het DVI (Disaster Victim Identification team). Dit team werd in de loop van 1986 opgericht binnen de toenmalige Rijkswacht.

Nog voor het team goed en wel opgestart was, gebeurde reeds de ramp met de Herald of Free Enterprise voor de haven van Zeebrugge met 193 dodelijke slachtoffers die allen een naam moesten krijgen.

De taak van DVI is om aan slachtoffers van ongevallen, misdrijven en rampen een naam te geven zodat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun geliefden.

Aan de hand van Ante en Post Mortem gegevens, verzameld via universele formulieren opgesteld in samenwerking met Interpol, worden gegevens verzameld van de slachtoffers en van mogelijke slachtoffers. Door vergelijking van beide dossiers worden aan slachtoffers hun echte identiteit teruggegeven.

Het DVI bestaat niet alleen uit politiemensen maar ook wordt er beroep gedaan op artsen, tandartsen, civiele bescherming, Rodekruis en diensten die kunnen helpen bij identificatie van onbekende slachtoffers.

Op het einde van de 2 uur durende voordracht hadden de toehoorders meer dan zicht op de gedane inspanningen die door diverse hulpverleners geleverd worden.

Meer inlichtingen kan u vinden via www.interpol.int/INTERPOL-expertise/Forensics/DVI.