Insecten, het eten van de toekomst? 13 april 2018

Wetenschappers, specialisten en een groot deel van social media roepen het al een tijd:
minder vlees eten is noodzakelijk. Voor onze eigen gezondheid én voor het milieu.
Tijd om een alternatief onder de loep te nemen: het eten insecten of, voor de kwissers onder ons, entomofagie!

 NEOS Opwijk was nieuwsgierig en organiseerde op vrijdag 13 april in het Schoolhuis een info avond;  Rosa L auwers van World Solution Food was hierbij onze gids

Na wat technische problemen (inderdaad het was vrijdag de dertiende ….) konden een 20 tal geïnteresseerden  met belangstelling de uiteenzetting volgen om daarna de fobie van insecten en het eten ervan trachten te overwinnen.

Jaren geleden was het idee nog zo vreemd, exotisch, eng of misselijkmakend: het eten van
insecten. Deze gedachten zullen bij een groot deel van de Europese bevolking nog steeds
omhoog komen als het om dit onderwerp gaat, maar nu komt hier langzaam verandering in.
Er werd een overzicht gegeven van enkele voordelen:

-        Insecten zijn een grote bron van eiwitten: Meelwormen, krekels en sprinkhanen bevatten erg veel eiwitten, ongeveer maar liefst 50 gram per 100 gram. Ook bevatten deze kleine dieren veel mineralen en vitamines, hoewel de hoeveelheid natuurlijk varieert per soort. Vooral magnesium, ijzer en vitamine B12 zijn in ruime hoeveelheden aanwezig. 

-        Insecten eten is beter voor het milieu: minder waterverbruik bij de opkweek, de CO 2 uitstoot is lager (minder gassen), minder afval, enz kortom de ecologische voetafdruk is duidelijk kleiner.

Daarna was het tijd om de schrik te overwinnen en te degusteren; als voorgerechtje werden er gebakken krekels aangeboden gevolgd door een spiesje van sprinkhanen en diverse kroketjes met meelwormen.

Tot slot volgende wijsheid: “over geuren en smaken valt niet te twisten”.