whiskytasting

 Op 21/9/2017 ging een gezellige whiskytasting door in winkel Dram 242 te Lebbeke.

Dirk Verleysen van Dram242 wijdde ons in in de vele aspecten van het Schotse whiskygebeuren. Momenteel zijn er in Schotland meer dan 100 distilleerderijen of stokerijen. Velen ervan werden in de loop der tijden gesloten wegens economische omstandigheden en werden daarna weer geopend (vb. tijdens de drooglegging periode in de Verenigde Staten).
Om de naam whisky te mogen voeren moet het graan distillaat een min alcohol gehalte hebben van 40°en min 3 jaar op eiken vaten – ook hergebruikte – gerijpt hebben. Het enige dat mag toegevoegd worden is caramel (E150). Het zijn de gebruikte vaten, de gebruikte ingrediënten en het distillatieproces die grotendeels de smaak van de whisky bepalen.
Whisky wordt over de ganse wereld gemaakt. Whisky zou zelfs eerst in Ierland ontstaan zijn – geschreven whiskey, met een “e” - en pas daarna in Schotland opgedoken zijn.
Enkel de whisky die in Schotland gedistilleerd en gebotteld is mag de naam Schotse whisky voeren. Schotse whisky’s worden onderverdeel naar het graantype (malt, grain, blended) en naar de distilleerderij (single, blended). Een “singel malt” is bv een whisky die malt als basis heeft en in één en dezelfde distilleerderij gemaakt is. Daarnaast is er ook single cast whisky, dat is whisky uit één en hetzelfde vat.

Er werden 6 whisky’s geproefd met de nodige informatie errond.

1.       North British

2.       Tomatin

3.       Bladnoch

4.       Kilkerran

5.       Craigellachie

6.       Kilcoman

De meningen over wat nu the “best” whisky was waren nogal verdeeld, sommigen vonden de Craigellachie de beste – die ook de duurste was – anderen de Tomatin. Het beste bewijs dat er niet één beste whisky bestaat maar dat alles afhangt van de smaak en het aanvoelen van de individuele persoon.

Na de geslaagde whiskytasting avond werden de deelnemers door de bestuursleden van Neos veilig naar huis gebracht.