bezoek aan de Marollen en Chocolademuseum 17/09/17

 

 

Op vrijdag 17 november 2017 namen wij de trein   om 9.20 uur in het station te Opwijk voor onze daguitstap naar de Marollen. We waren met 27 leden en bestuursleden incluis.

Via Jette, Tour & Taxis, Simonis en de “midi” komen wij aan in het Centraal Station om 10 uur .

Aan het ruiterstandbeeld van Koning Albert I aan de Albertina bibliotheek wacht Maggy Dillen ons op die ons op sleeptouw nam  door de Marollen

Vooraf wat uitleg :

De Marollen (Frans: Les Marolles) is de oudste volksbuurt van Brussel, gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. In het hart van de Marollen bevinden zich de Miniemenkerk, de Kapellekerk en het Vossenplein, bekend van de rommel- en brocantemarkt die er dagelijks plaatsvindt. De grote verkeersaders door de Marollen zijn de Hoogstraat, de Blaesstraat en de Huidevetterstraat. Inwoners van de Marollen worden, op zijn Frans, Marolliens genoemd.

De wijknaam heeft een religieuze oorsprong. In 1691 streken de zusters apostolinnen neer in wat toen Bovendaal heette en nu de Montserratstraat. Blijkbaar gingen ze door voor marollen, een volkse naam die het eerst gebruikt werd voor de verwante maricolenzusters.

Een andere versie vertelt dat de Henegouwse arbei­ders hun (stink)kaas Maroilles meebrachten. Het grappige is dat Maroilles afgeleid is van een abdij en dezelfde etymologie heeft als Maricolen.

Enkele bekend Maroliens : Andreas Vesalius, chirurg, Jean Volders, Marollenprins, schilder wiens atelier vernield werd door de enige V-bom die op Brussel is afgeschoten, drijvende kracht van marionettentheater Toone, Daniël Van Avermaet, televisie- en filmfiguur , Toots Thielemans, jazzmuzikant.

De uitstap met Maggy  door de Marollen was goed.

We kregen veel te zien tijdens deze mooie herfstwandeling doorheen de Brusselse Marollen.

Rond 12 u – 12.30 begaven wij ons naar het typsiche  Brusselse café “Het Goudblommeke in Papier

waar wij onze typische Brusselse middagmaaltijd namen.(Brussels voorgerecht – stoemp met worst of Vol aux vent friet met 2 drankjes en 1 koffie of thee).

Het Goudblommeke in Papier is een café met een beroemd verleden. Hier vonden de boegbeelden van het Brusselse surrealisme elkaar. Ook later kwamen kunstenaars en schrijvers er regelmatig over de vloer. Het café is nog steeds een artistiek en literair trefpunt.
Het café is sinds z'n ontstaan een ware schatkamer geworden van artefacten, foto's, teksten verzameld door Geert van Bruaene of nagelaten door bezoekers van het café, de ene al wat beroemder dan de andere. Je vindt er foto's van Hergé, Jean Brusselmans, Magritte maar ook teksten van Guido Gezelle, Jan Cox, aforismen van Geert van Bruaene,...

Rond 14 uur begaven wij ons via de Stoofstraat (gekend van het befaamde Brussels manneke) naar de Guldenhoofdstraat waar wij een begeleid bezoek (ongeveer 1 uur) brengen aan het Museum van cacao en chocolade  gewijd aan onze wereldbekende Belgische chocolade.

Het museum werd in 1998 gesticht door Gabrielle Draps en wordt nu beheerd door haar dochter, Peggy Van Lierde. Leden van de familie Draps zijn chocolatiers sinds het begin van de twintigste eeuw. Jo Draps stichtte in 1926 het chocolademerk Godiva.

In het chocolademuseum worden films vertoond over de productie van cacao en chocolade, en machines die gebruikt worden voor het smelten en mengen van chocolade en het ontvangt geen subsidies van de overheid.

Het museum is gevestigd in een beschermd gebouw uit 1697, De Valck genaamd, waar eerder een brouwerij gevestigd was.

 

 

Rond 15.30 uur gingen  wij langs de Brusselse Grote Markt naar het Centraal Station waar wij de trein terug naar Opwijk  namen.

Wij hebben een aangename dag beleefd in het bruisend Brussel!