Je bent hier:
Fotoalbum

Was je er ook bij of heb je dit gemist?

Voordracht Jean-Paul Van Bendegem
Vergissen is menselijk

Wij mensen vergissen ons vaak. Hoe komt dat? Niet alleen misleiden onze zintuigen ons dikwijls, maar wanneer we ons verstand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten. Prof Van Bendegem liet ons op donderdag 20 december 2018 optische illusies aan bod komen – hoe misleidend zijn onze ogen? – maar ook het oor – het is bekend dat ook onze oren ons kunnen bedriegen – en ten slotte de zogenaamde cognitieve illusies waar ons vermogen om helder en correct na te denken zwaar wordt beproefd. Wie er niet bij was heeft zich dus deerlijk vergist!

Expositie nood zoekt troost
thema: 'achter de schermen van onze stad'

Naar aanleiding van 550 jaar Karmelietessen te Vilvoorde konden we op zondag 9 december 2018 een bezoek brengen aan de unieke expositie in de kloosterpanden. We ontdekten de essentie van het leven van de Zusters achter slot, toen en nu. Na een glaasje champagne werd een paardensteak verorberd bij De Kuiper in de Vissersstraat. Zo proberen we ieder jaar een kijkje te nemen achter de schermen van onze stad.Provinciale NEOS Quiz

Onze afdeling nam met twee ploegen deel aan de voorronde op 27 november 2018 te Grimbergen van de ondertussen traditionele NEOS quiz die zowel op provinciaal als nationaal niveau wordt georganiseerd.Tussen de 19 deelnemende ploegen uit onze regio waren we vertegenwoordigd met ‘de Pjeirefretters’ en ‘Vilvoorde City, waarbij deze laatste (samen met Londerzeel, Dilbeek, Kapelle o/d Bos, Grimbergen en Zemst) zich kon plaatsen voor de provinciale finale (met Diest, Bierbeek, Rotselaar, Landen, Tremelo en Glabbeek) die doorgaat op 18 januari 2019 in Pellenberg. Alvast dank aan alle deelnemers om onze kleuren verdedigd te hebben en veel succes tijdens de finale!

Bezoek aan de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten
Een echte ontdekking!

 Met twee groepen van telkens 20 deelnemers (meer kon helaas niet) trokken we op 22  en 29 november 2018 naar de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten aan de Koningsstraat in Brussel. Met gedrevenheid en boeiende vertelkunst heeft Marianne Knop ons wegwijs gemaakt door een deel van het ‘Fin de siècle’ museum. 

We mochten er kennis maken met een bekend werk gelinkt aan Vilvoorde, namelijk de ‘Krijtverkopers’ geschilderd door Léon Frederic  (1882).

Rhapsody in Blue in het Lemmensinstituut
een muzikale verademing

 Heel wat leden hebben op 15 november 2018 ook genoten van het concert Rhapsody in  Blue” van George Gershwin georganiseerd door de provinciale afdeling van NEOS. Marc Erkens aan de piano samen met het LUCA  Philharmonic orkest onder leiding van Michel Tilkin zorgden voor een onvergetelijke avond.

Musical 40 - 45
Een aanrader!

Onze afdeling was met 31 deelnemers goed vertegenwoordigd op vrijdag 2 november 2018 op de spektakelmusical 40-45 van Studio 100. Het werd een beklijvende voorstelling doorspekt met technische hoogstandjes. Een aanrader voor wie deze musical nog niet zou gezien hebben.

Mechelen Dossin kazerne en het Zotte Kunstenkabinet
Beklijvend bezoek

Het museumbezoek aan de Dossin kazerne op 28 maart was beklijvend: bekwame gidsen vertelden ons een niet al te fraai Belgisch verhaal van vervolging, deportatie, discriminatie en massageweld … maar ook van hoop en verzet. Na een lunch in brouwerij Het Anker bezochten we ‘Het zotte kunstkabinet’, een museum met een wel erg bijzondere collectie schilderijen uit de 16de eeuw. Originele werken in de stijl van Jeroen Bosch, Pieter Brueghel en hun tijdgenoten verwijzen telkens naar een satirisch, moraliserend thema. De gids maakte ons wegwijs in de symboliek van deze satirische taferelen met metaforen die verwerpelijk gedrag en bijhorende bestraffing uitbeelden.

Beaulieu 2017
Uitzonderlijke tentoonstelling op een unieke locatie

Op zondag 19 maart 2017 werden wij in de vooravond onthaald door curator Gilbert Putteman in het kasteel van Beaulieu te Machelen. Met overgave en enthousiasmerende woorden dompelde hij ons onder in de wereld van de kunst en liet ons kennis maken met enkele kunstenaars. Het gerenoveerde barokke kasteel Beaulieu daterend uit de 17de eeuw baadde in een sfeërieke verlichting. De verschillende zalen (o.a. de Herculeszaal met gerestaureerd stucwerk) werden met veel kunstzinnigheid sober aangekleed met uitzonderlijke kunstwerken. Iedereen was onder de indruk van dit hoogstaand event.

Bert Kruismans op bezoek bij Neos Vilvoorde

Op 28 februari mochten wij Bert Kruismans verwelkomen in de Kruitfabriek. Zijn lezing was gebaseerd op zijn boek 'Meneer de notaris'. Aan de hand van enkele hilarische en ontroerende verhalen gaf hij alvast enkele tips mee.

Na de voordracht werd het eerste jaarprogramma van Neos Vilvoorde voorgesteld. Het bestuur hoopt met een divers aanbod zoveel mogelijk (nieuwe) leden te bekoren. Het werd alvast een aangename namiddag die gezellig werd afgesloten met een drankje waar kon kennis gemaakt worden met onze afdeling.

Geen activiteiten