Geen artikels aanwezig.
Lezing "Is moderne kunst iets voor mij?" door André De Laet op dinsdag 7 december 2021

 Verslag lezing  “Is moderne kunst iets voor mij?”

Op dinsdag 7 december 2021 waren 46 personen, waarvan 8 niet-NEOS leden, paraat om de lezing “Is moderne kunst iets voor mij” bij te wonen. Alle aanwezigen waren gecontroleerd op het Covid Save Ticket, droegen het mondmasker, zaten verspreid in de zaal en er was voldoende ventilatie.

Frank verwelkomde de spreker en al de aanwezigen.

André De Laet heeft een zeer interessante uitleg gegeven hoe de kunst geëvolueerd is  naar de hedendaagse moderne kunst. Vanaf midden 19de eeuw zijn er kunstenaars die zich afzetten tegen de toen aanvaarde academische kunst die geïnspireerd was op mythologische of christelijke taferelen.

 Het impressionisme is gebaseerd op impressies van het moment en heeft veel aandacht voor lichteffecten, kleur en een subjectieve waarneming van het thema. Bekende kunstenaars zijn Renoir en Manet.

Begin 20ste eeuw krijg je het expressionisme. De kunstenaar geeft zijn gemoedstoestand weer door het “verzelfstandigen” van het object, door het vereenvoudigen van de vormen, kleur en lijnen. Bekende kunstenaars zijn Cézanne en Van Gogh, maar ook Matisse (fauvisme), Picasso (kubisme), Kandinsky, Pollach en Mondriaan.

Tijdens de 20ste eeuw evolueert de kunst naar “avant-garde”. Hierbij experimenteert de kunstenaar met allerlei nieuwe kunstvormen, artistieke procedés en  alternatieve materialen. Hoe de kunstenaar het onderwerp ervaart is belangrijk en niet hoe de toeschouwer het ervaart. Kunst op zich heeft zijn eigen waarde. Dit werpt bij de toeschouwer dikwijls de vraag op “is dit kunst”? René Magritte, Hans Arp en Andy Warhol zijn bekende figuren van deze vorm.

Thans heb je ook kunstenaars die politieke of sociaal-maatschappelijke kwesties willen aankaarten. Deze prostestkunst noemt men “geëngageerde kunst”. Het trekt de aandacht op  grote wereldproblemen zoals  milieuvervuiling, klimaatverandering, onderdrukking , racisme enz….. (voorbeelden hiervan zijn Banksy, Barba.) Soms zullen ze de toeschouwer provoceren of choqueren, bv Wim Delvoy, Fabre …

Deze leerrijke voordracht eindigde met een leuk afscheidswoordje van Frank, die ook iedereen uitnodigde om in de foyer nog te genieten van een drankje en een gezellige babbel.

 Jacques en Maria

Foto's: klik hier