Geen artikels aanwezig.
Rubenswandeling dinsdag 29 maart 2022

 

Rubenswandeling op dinsdag 29 maart 2022

Met veel enthousiasme stonden we te wachten op tram 5 om naar de Groenplaats te rijden. Maar door een ongeval aan het Shopping Center was geen tramvervoer mogelijk. Maar niet getreurd. Als actieve en ondernemende senioren namen we de bus (lijn 410) tot aan de Opera, en na een fikse wandeling waren de 22 Neos leden present voor de rondleiding.

Freddy De Hoperé, de gids, vertelde ons dat Rubens een veelzijdig persoon was: schilder, diplomaat, ontwerper en baas van een groot atelier.

Pieter Paul Rubens is geboren in Siegen (Duitsland) in 1577. Na het overlijden van zijn vader verhuist de familie terug naar Antwerpen. Na een opleiding in de “Papenschool” wordt hij page bij Margueritte de Ligne (in Oudenaarde) en leert hij daar om te gaan met diplomaten en mensen van adel. In 1594 leert hij schilderen bij Otto Venius, waarna hij gaat werken in Italië en Spanje. Daar geraakt hij onder de indruk van de Renaissance en de Barok. In 1608 keert hij halsoverkop terug naar Antwerpen, want zijn moeder ligt op sterven. Maar hij is te laat. Het jaar daarna huwt hij met Isabella Brant en ze krijgen 3 kinderen. Isabella sterft in 1626 ten gevolge van de pest.
In Antwerpen wordt Rubens erg beroemd en krijgt vele en grote, voornamelijk religieuze opdrachten.
Hij werkt ook regelmatig samen met ander kunstenaars zoals met Breugel en Snijders.
Ook als diplomaat is hij erg actief. Zo regelt hij mee de vrede tussen Spanje en Engeland.
In 1630 huwt hij met Helena Fourment. Het koppel krijgt nog 5 kinderen.
Rubens sterft in 1640 en wordt begraven in de Sint Jacobskerk.

Allereerst bezochten we de Onze Lieve Vrouw-kathedraal. Daar hangen 4 grote werken van Rubens: “De Kruisoprichting”, “De Kruisafneming”, “De verrijzenis van Christus” en “De Hemelvaart van Maria”. Onze gids wist ons veel te vertellen over hoe deze schilderijen in de kathedraal zijn beland.

Voor de jezuietenkerk Carolus Borromeus heeft Rubens 43 schilderijen ontworpen. Maar door een grote brand in 1718 zijn 39 werken vernietigd. Tijdens de Oostenrijkse bezetting zijn er 3 kunstwerken verhuisd naar Wenen en daar nog te bezichtigen. In 2016 kon de kerkfabriek het doek “De terugkeer van de Heilige Familie uit Egypte” aankopen. Er hangt ook een kopie van het schilderij “Maria Ter Hemel Opneming”.

Via de Keizerstraat (Rockoxhuis, Frans Snijdershuis)  en de Sint Jacobskerk, waar het praalgraf van Rubens is (maar dat we wegens tijdsgebrek niet hebben bezocht), gingen we naar de Meir. Wat nu de WE-winkel is, was vroeger het ouderlijk huis van Rubens. In 1610 kocht Rubens het huidig “Rubenshuis” op de Wapper als woonhuis en werkatelier.

In de taverne “Rubens Inn” hebben we daarna nog genoten van een drankje, en daarna konden we na een geslaagde namiddag wel met de tram terug naar Wijnegem.

 

Jacques en Maria