Lezing "Wat moet ik nu geloven, dokter?" door dokter Hendrik Cammu op maandag 23 september 2019.

Op maandag 23 september 2019 waren 39 Neosleden en 4 niet-Neos leden paraat om de lezing bij te wonen over “Wat moet ik nu geloven, dokter?” door Dr. Prof Hendrik Cammu.

De lezing begon met een kleine rondvraag:

·         Is de levensverwachting in de wereld gestegen of gedaald in vergelijking met een 50tal jaar geleden?

·         Zijn er nu meer of minder verkeersdoden dan vroeger?

·         Maakt de ziekte TBC nu nog veel doden?

Statistisch gezien is de gemiddelde mondiale levensverwachting spectaculair gestegen, ondanks alle oorlogen en conflicten, hongercrisissen, milieuproblematiek. Alhoewel het aantal auto’s massaal is toegenomen, is het aantal verkeersdoden per jaar in Vlaanderen gedaald van 3500 (in 1976) naar 750 (in 2015), dit door allerlei veiligheidsaanpassingen. En is door een veel beter gezondheidsbeleid het aantal TBC-doden gedaald van 25000 per jaar (omstreeks 1920) naar nu 5 per jaar.
Conclusie is dat het nu veel gemakkelijker is om oud te worden dan vroeger. We leven nu in een veiliger wereld.

Alhoewel wij als individu een zeer beperkte invloed hebben op een aantal factoren zoals oorlogsconflicten, milieuomstandigheden, rampen, enz. zijn er toch enkele zaken waarvoor we zelf verantwoordelijk zijn:

·         Roken: Een roker die levenslang twintig sigaretten per dag rookt, overlijdt tien jaar eerder dan een niet-roker. “Roken” wordt het meest gedaan door laaggeschoolden en “sociaal zwakkeren”. Alcohol: Studies hebben aangetoond dat je levensverwachting daalt bij gemiddeld meer dan 10 consumpties per week

·         Voeding: Mensen eten te veel. Het teveel aan eiwitten, suiker, vetstoffen, … wordt omgezet in vetten die dan worden opgestapeld in het lichaam.
Thans is op wereldniveau 1 persoon op 8 zwaarlijvig (BMI > 30). Dit verhoogt de kans op diabetes, hoge bloeddruk, artrose, psychologische problemen, agressieve kankers…
Doordachte reclametrucs verleiden ons tot de aanschaf en het verbruik van teveel calorieën (te grote verpakkingen, verleidelijke aanbiedingen, foodstores in bioscopen, stations…).
Tip: maak op voorhand een boodschappenlijstje en hou je daaraan; kook zelf (dus geen kant en klaar-maaltijden); bij het eten geen TV kijken, gamen, …)

·         Bewegen: het vermindert de kans op osteoporose, suikerziekte, dementie, depressie, agressieve kankers. Ongeveer 150 minuten per week een matige inspanning doen (vb. wandelen) geeft een stijging van de levensverwachting met ongeveer 3 jaar en maakt je ook minder vlug afhankelijk van anderen.

·         Levenshouding: Wat je doet, doe het graag. Leg je drempel niet te hoog, zorg dat je een “doel” hebt en dat er structuur is in je leven.

Na deze interessante lezing was er nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan dokter Cammu en kon je een gesigneerd boek “Wat moet ik nu geloven, dokter?” kopen.

Er werd nog een drankje aangeboden door Neos Wijnegem.