On line lezing door Pierre Van Damme over de vaccinatie tegen het corona-virus op maandag 15 februari 2021

 Online lezing over vaccinatie tegen het coronavirus door prof. Pierre Van Damme

Op maandag 15 februari 2021 organiseerde Neos Nationaal een digitale lezing over de vaccinatie tegen het covid-19-virus. Pierre Van Damme, professor aan de universiteit Antwerpen, was bereid om ons meer uitleg te geven over dit thema.

Neos Wijnegem “bestelde” 14 links voor dit evenement waardoor een mooi aantal Neos (en niet-Neos) leden deze lezing konden bijwonen via de pc, laptop, of een ander informatiedrager.

Na de verwelkoming door Jacqueline Gils, voorzitster van Neos vzw, gaf de professor ons een tamelijk technische uitleg over de ontwikkeling en werking van de verschillende vaccins, de verwachte efficiëntie en de contra-indicaties.

Het doel van een vaccinatie is je lichaam voor te bereiden tegen een infectie door een lichaamsvreemd organisme, hier dus het coronavirus.
Als je geïnfecteerd wordt door een antigeen, hier dus het virus, zal je lichaam een afweerreactie opstarten. De opbouw van voldoende immuniteit tegen dit virus duurt wel meerdere dagen tot weken, waardoor je mogelijk in lichte of ergere mate de ziekte doormaakt.
Door je te laten vaccineren met het corona-vaccin zal je al een immuniteit aanmaken zonder ernstig ziek te worden. Ook blijkt dat je na vaccinatie minder besmettelijk bent.

Er zijn 237 verschillende covid-19-vaccins in ontwikkeling, thans zijn er in België 3 goedgekeurd: Pfizer, Moderna en Oxford AstraZenica. Johnson-Johnson heeft een goedkeuring aangevraagd voor haar vaccin. De goedkeuringen zijn toegekend na een heleboel hoogstaande studies waaraan prioritair voorrang werd gegeven. Hierdoor konden ze vlug ontwikkeld worden, en zijn ze toch betrouwbaar.

Pfizer en Moderna ontwikkelde een RNA-vaccin, een techniek die reeds langer bestaat voor aanmaak van kanker-vaccins. AstraZenica en Johnson-Johnson gebruiken een niet-levend gemodificeerd verkoudheidsvirus om immuniteit op te wekken.
De antistoffen zijn gericht tegen het S-eiwit op de wand van het virus (de uitsteeksels op de viruswand). Er dienen twee inspuitingen te gebeuren met enkele weken tussentijd. Na de tweede vaccinatie is er na twee à vier weken 100% bescherming tegen het risico tot hospitalisatie of overlijden door een coronavirusinfectie. Er kunnen nog wel milde symptomen optreden na een besmetting. Ook de kans dat je iemand zal besmetten, wordt zeer hard verminderd. Hoelang je beschermd blijft tegen het coronavirus wordt nu nog onderzocht.

Het AstraZenica-vaccin zal in België niet toegediend worden aan personen ouder dan 55 jaar. De reden hiervoor is dat er tot nu nog onvoldoende studie-data gekend zijn over de vaccinatiegraad. Mogelijk wordt deze maatregel later gewijzigd of afgevoerd als er meer gegevens bekend worden.

Er zijn tot op heden geen wetenschappelijke redenen om het vaccin niet toe te dienen. De enige contra-indicatie is een allergie tegen PEG (polyethyleenglycol) of tegen polysorbaat, een bestanddeel in het vaccin.

Professor Van Damme beantwoordde nog enkele vragen, Martin De Looze heeft ook nog een slotwoordje gehouden.

Je kan de lezing opnieuw beluisteren door hier te klikken.