On line lezing door Dirk Musschoot "Toen was geluk nog heel gewoon"

 

Verslag van de digitale lezing : “Toen geluk nog heel gewoon was” door Dirk Musschoot

 

Op de tonen van het ons welbekende lied van Gerard Cox van het jaar 1948 “ toen was het geluk heel gewoon”, zaten we op dinsdag 13.04, samen met ongeveer 850 andere Neosleden uit heel Vlaanderen, te wachten op de lezing van journalist, schrijver en rasverteller Dirk Musschoot over onze nostalgische blik op geluk!!

Na een warme welkom door Martin De Loose, voorzitter van Neos, kwam Dirk Musschoot aan het woord.

De aanleiding van zijn lezingen is een nieuw boek dat hij gepubliceerd heeft met als titel “Toen geluk nog heel gewoon was”, met ondertitel “ hoe het Vlaamse gezin in 100jaar helemaal veranderde” naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van de gezinsbond.

Als we ons afvragen : is er wel zoveel veranderd, nam hij het boek van Professor Dumon erbij , geschreven in 1977, over het gezin toen.

Enkele uitspraken uit dat boek tekenen de geest van die tijd :

-          familie verwijst naar een bloed- en aanverwant systeem” ???

-          Het huwelijk is de basis van het gezin ?????Vroeger werd er nooit ongehuwd samengewoond, en kende men zo goed als geen koppels die scheidden

-          Huwelijk wordt gesloten tussen 2 personen van verschillend geslacht, die ook tot verschillende families behoren ??? Pas sinds 2003 werd in Belgie een eerste homohuwelijk afgesloten, in 2006 kwam de adoptiewet voor homokoppels

-          Kinderen geboren buiten het gezin zijn zogenaamde illegitieme, onwettige kinderen????

-          Soms is het gezin ook de oorzaak van het huwelijk, een gedwongen huwelijk????

Hij sprak ook over de kroostrijke gezinnen ( moeders met, 8,10 of meer kinderen kregen een diploma!!)

Bij het tonen van zijn eigen klasfoto in 1971, merkte hij op dat er geen enkel “gekleurd” kind in de klas zat, er was zeker sprake van kinderarmoede, maar daar werd openlijk niet over gesproken.

Was het vroeger beter dan nu??

Tijdens en direct na de oorlog, waren de levensomstandigheden zeker slechter, ongeveer 100 jaar geleden was er nog sprake van huisarbeid, kinderarbeid, seizoensarbeid voor de mannen, en emigratie naar het buitenland ( redstarline ).

Ook op seksueel gebied is er heel veel veranderd. De uitvinding van de pil door dokter Nand Peeters bracht een enorme omwenteling teweeg die vooral vanuit katholiek oogpunt met argusogen werd bekeken. De seksuele voorlichting was vroeger onbestaande, maar wordt nu meer en meer door ouders, de school en de media ( vb Dokter Bea op Ketnet ) gegeven.

Ook over vaccinaties werd gesproken. Vroeger werden de kinderen “gepokt en gemazzeld” vaccins en medicatie werden niet getest, of pas vele jaren later ( vb softenon ), nu wordt alles van veel dichterbij opgevolgd!

Verder werd gesproken over de evolutie in voeding en comfort,  ( opkomst van warmwaterboilers, ingerichte keukens en badkamers, kleurentelevisie enz )

De sociale voorzieningen en rechten voor vrouwen zijn de laatste decennia enorm hard geëvolueerd ten goede!!

Na de pauze werd nog even gesproken over een mogelijke verplichting van vaccinatie , over het belang van het verenigingsleven vroeger en nu en over het feit dat het vroeger wel eenvoudiger en helderder was op het gebied van opvoeding van de kinderen.

Het was een leerrijke en vaak confronterende terugblik naar de tijd van toen, waar toch niet alles beter was!!!

Marieke