Webinar Phishing op dinsdag 22 juni 2021

Verslag Webinar Phishing op dinsdag 22 juni 2021

Op dinsdagnamiddag 22 juni organiseerde Neos Nationaal, in samenwerking met Beego, een webinar over  Phishing. De leden van 140 Neos- afdelingen, meer dan 700 “computer-links”, waren geïnteresseerd in deze online-lezing.

Na het voorwoord door Martin De Loose heeft Frederik, voorzitter van Beego,  zijn organisatie voorgesteld. Beego werkt met IT-studenten die, bij je thuis of online, helpen bij allerlei Windows- of Apple-softwareproblemen, virussen, internet,  email-verkeer, …  (19 euro/30 min + 3 euro/verplaatsing) (www.Beego.be). Ook zorgen ze voor handleidingen hierover, zoals over het onderwerp van deze lezing.

De IT-student Robin gaf ons met deze webinar uitleg over het onderwerp Phishing.

Met Phishing trachten criminele personen of organisaties persoonlijke informatie te bekomen en te misbruiken. In 2020 zijn ongeveer 39% van de Belgen geconfronteerd geweest met Phishing (68.000 frauduleuze transacties).
Met valse e-mails, sms-en, facebook-berichten, fraude-websites, telefoongesprekken … trachten ze uw wachtwoorden, bankrekeningnummers, PIN-codes, CVC/CVV-nummer (controlegetal op uw kredietkaart), zelfs geboortedatums of namen die je gebruikt in je wachtwoorden te weten te komen.
Dit alles om uw bankrekening te plunderen. Met valse berichten, zogezegd van bekende organisaties, zoals B-post, banken, CardStop, lokken ze de gebruiker naar hun websites.

Hoe kan je nu controleren of het binnenkomend bericht mogelijk een Phishing-bericht is:

·         Is het een onverwacht bericht? (vb: je heb niets besteld, en toch stuurt B-Post een bericht dat je moet reageren om een pakje te ontvangen).

·         Een bericht waarop je dringend moet reageren om problemen te voorkomen.

·         Een onbekende afzender.

·         Is het een betrouwbare link?

·         Wordt er een vreemde vraag gesteld?

·         Staan er taalfouten in het bericht?

·         Staat het bericht in je Spam/Junk-map?

·         Probeert de afzender je nieuwsgierig te maken over een actie of aanbod?

Controleer daarom:

·         Het adres van de frauduleuze afzender is niet het officiële adres. Dat kan je controleren door zelf eerst eens naar de officiële website te surfen via je browser (voorbeeld: www.google.be).

·         Als de valse afzender vraagt om op zijn webpagina te blijven om een betaling uit te voeren en niet te betalen via je bank-website.

·         Controleer of in het web-adres  de afzendernaam steeds voor bijvoorbeeld “.com” of  “.be” …..  komt.
voorbeeld:
www.safeonweb.be/tips is de echte website van Safeonweb, www.safeonweb.tips.be/safeonweb is een vervalste website.

·         Vele officiële websites hebben een  beveiligde verbinding (“slotje” en “https” in de navigatiebalk van de browser). Wees altijd voorzichtig met het delen van privé-informatie, ook als je dit pictogram ziet. Kijk naar de adresbalk om te controleren of je op de site bent die je wilt bezoeken.

Tracht Phishing te voorkomen door:

·         Geen gebruik te malen van openbare netwerken (Free Wifi). Gebruik dan bij voorkeur je mobiele internetconnectie.

·         Bij een onbekende website best “Meldingen” blokkeren.

·         Geef nooit je e-mail- adres in bij websites die je niet vertrouwt.

·         Een antivirus-programma helpt niet bij Phishing.

·         Ga nooit in op de vraag om je persoonlijke gegevens door te geven aan “medewerkers” van banken of andere organisaties.

·         Betaal enkel via online als je de ontvanger vertrouwt.

Ben je toch slachtoffer:

·         Contacteer je bank.

·         Contacteer CardStop (deze zullen je ook nooit telefonisch contacteren).

·         Verander je codes.

·         Dien een klacht in bij de politie.

Een zeer interessante website over Phishing is www.Safeonweb.be. In deze website van de Belgische overheid worden informatie en tips gegeven om Phishing-berichten te herkennen.

 

Na de lezing werden nog heel wat vragen gesteld via de chat, zoals “Betaalt de bank je terug bij Phishing?” (is afhankelijk van bank en omstandigheden), is de Itsme-app veilig (volgens Beego wel), enz.

Beego heeft een handleiding uitgebracht over Phishing. Die kan je bestellen via www.beego.be aan 12,70 euro per exemplaar.

Hopelijk hebben we allemaal wat bijgeleerd en worden we geen slachtoffer van Phishing-criminelen.

Jacques

Bekijk deze webinar terug door hier te klikken.