Bezoek Sint Carolus Borromeus en Antwerpse ruien.op vrijdag 5 april 2019

Verslag combiwandeling Sint Carolus Borromeus en de Antwerpse Ruien

 

Met 20 deelnemers hebben we op 5 april met onze gids Guy een bezoek gebracht aan Sint -Carolus Borromeus en de ruien.

We bestudeerden eerst heel uitgebreid de voorgevel van de imposante jezuïtenkerk.

In de kerk zelf ging de aandacht vooral naar de Mariakapel, met het prachtige schilderij van de kroning van Maria, de crypte en de sacristie.

In een zijkamer daarvan kregen we elk een paar “botten” en een zakje om onze schoenen in mee te dragen.

En uiteindelijk klosten we de trap af, de duisternis en de stank tegemoet. Het viel al bij al mee, want er is de laatste jaren wel wat verlichting aangebracht en de reuk was ook best te doen, eens je eraan gewoon geraakt was. Via grote luchtschouwen kunnen schadelijke gassen uit de ruien ontsnappen. Uitwerpselen stromen niet meer door de ruien maar door speciaal aangelegde buizen, hier en daar voorzien van een overloopbak. Wanneer het overvloedig regent, kunnen de voormalige riolen nog steeds onderlopen, maar dat zou zeker niet gebeuren tijdens de zonnige dag van ons bezoek. Vroeger diende men ook regelmatig de ruien te “spuien”, maar dat is nu ook niet meer aan de orde.

Hier en daar waren er ook nooduitgangen, die spijtig genoeg alleen maar van bovenuit geopend kunnen worden, maar onze gids was voorzien van een walkie talkie en kon altijd een noodoproep lanceren.

Er wonen uiteraard ratten in de ruien; een aantal deelnemers zagen er eentje weglopen (volgens onze gids was het Fonske) Er liggen wel heel wat uitwerpselen van de ratten en daarop groeien witte, pluizige schimmels. Op de muren zie je tientallen webben van de kaardespin.

Af en toe hoor je een dof gerommel. Geen paniek, het is gewoon tram 7 die boven onze hoofden voorbij rijdt.

De gangen waar we door lopen dragen de namen van de Antwerpse straten boven ons:

het Conscienseplein, de Minderbroedersrui, de Koepoortbrug.

Op een plaats die de kapel genoemd wordt, omdat dikke pilaren de gewelven steunen, staat een fles en een glas: restanten van een feestje? Daarnaast staat een H Hartbeeld uit dankbaarheid omdat er zo weinig ongevallen gebeurd zijn tijdens het overwelven van de ruien.

In de Keistraat kwamen we terug bovengronds en konden we, na het inleveren van onze laarzen, nog nagenieten met een drankje en een leuke babbel in het stadsmagazijn.

 

Indien je te laat was om je in te schrijven voor deze leuke activiteit, kan je ook altijd individueel deze rondleiding meemaken. Dit gebeurt elke donderdag om 14 uur en elke zaterdag om 14 uur en 15 uur. Neem maar eens een kijkje op de site: ruien.be combiwandeling.

 

Marina