Geen artikels aanwezig.
Lezing "Kurtoisie" door Kurt Van Eeghem op 29 september 2023

 

 Verslag van de lezing “ Kurtoisie “ door Kurt Van Eeghem op 29 september 2023

Kurt heeft de mooie reputatie in Vlaanderen van een hoffelijke welbespraakte kenner te zijn van ondermeer etiquette  of hoe het  hanteren van de omgangsregels en de tafelmanieren op een beschaafde wijze.

Hij nam ons mee doorheen de geschiedenis van feesten door de eeuwen heen, 

Van de  middeleeuwen herinneren we ons de beelden van uitgebreide feestmaaltijden aan lange tafels met enorme hoeveelheden vleesgerechten. Deze feesten van de elite duurden soms tot zeven dagen lang. Er werd geschranst en om het feesten te kunnen verder zetten waren er plekken om de maag te ledigen en zo plaats te maken voor het volgende gerecht.

De lagere klasse had niet zoveel te verorberen en voor hen volstond een grote kom en een lepel waaruit gezamenlijk werd gegeten.  Ieder had wel zijn eigen mes op zak.

Naarmate de geschied nis vordert, vordert ook de verfijning.  Aan het hof van Versailles werden tafelkleden gebruikt in mooi geplisseerde vorm zodat ze ook dienstig waren om de mond te vegen of te snuiten.

En apen apen alle apen achterna, zodoende werden ook bij de bourgeoisie feesten en gebouwen ,in de chique Franse stijl , nagevolgd

Ten tijde van de expo 1958, de jaren na ontbering en tekorten tengevolge wan de tweede wereldoorlog ging het er in onze contreien veel beter aan toe; De burgerij kon zich een auto veroorloven, een”kever” van Volkswagen was populair, en men ging  er mee op uitstap en op  familiebezoek. Heel herkenbaar en nagevolgd.

Families schotelden lekkere maaltijden voor met voorgerecht, garnalen cocktail, hoofdgerechte groentekrans met gebraad en kroketten en dessert.

Momenteel is er zoveel verscheidenheid door de grote verscheidenheid in culturen waar we alleen maar kunnen van genieten.

Voor Kurt zijn de samenlevingsvormen momenteel gebaseerd op vriendelijkheid in de omgang, met een handdruk en een glimlach bereik je al heel wat.

Door ruimte te geven aan de ander loopt het samenleven vlotter want we zijn met velen.

 Door onze nieuwsgierigheid naar de andere culturen scherp te houden en er van te leren en door onze gemaakte afspraken na te komen zijn we mee in de nieuwe tijd.

In de vragen kwam de wellevendheid bij jongeren ter sprake en of het gebrek eraan.

Kurt vindt inderdaad dat de wijze waarop oudere generaties op hoffelijkheid en beleefdheid werden gewezen op school en thuis anders was. Dat de samenleving over het algemeen ruwer is geworden.  Daarom is het belangrijk om respect te tonen en aan te leren.

De ervaringen over de lezing liepen uiteen. Het was zeker vermakelijk maar we misten meer inhoud en nieuwigheden.

Maria Rombouts

Foto's: klik hier