Nieuwsbrief juni 2015

Hieronder het maandelijks nieuws van onze vereniging met berichtgeving over onze toekomstige activiteiten en verslagen van voorbije activiteiten. Deze maand is er ook een verslag van de reis naar Turkije van vorige maand samen met een verslag van onze uitstap naar Lauw en Maastricht.

Wij willen ook jullie aandacht trekken op activiteiten georganiseerd door Neos Nationaal. Zij staan gegroepeerd in sectie “Speciale aandachtspunten”. Bijkomende informatie kan men bekomen bij onze secretaris Flora Ghijselinck (via mail: flora.ghijselinck@gmail.com of telefoon: 0478 47 56 17).

 

Toekomstige activiteiten

·         Zomeropera ‘Carmen’ in Alden Biesen (zondag 7 juni 2015)

Inschrijvingen zijn afgesloten.

·         Elisabethiade Viool (woensdag 10 juni 2015)

Inschrijvingen zijn afgesloten.

·         Slotactiviteit ‘Ledendag’ (donderdag 11 juni 2015)

Informatie Op donderdag 11 juni 2015 om 11 uur houden wij onze ledenvergadering in restaurant Katsenberg te Molenstede, Stalstraat 42.

We bespreken eerst de werking van het voorbije jaar, nadien stellen we het programma 2016 voor en behandelen samen de onderwerpen die door u en het bestuur worden voorgesteld.

Ondertussen stookt men de barbecue warm, prepareert men het speenvarken, serveren ze exclusieve aperitieven gevolgd door een uitstekend diner. We eindigen aan het desserten buffet en praten na met een koffie met zoetjes.

Op deze feestelijke manier sluiten we een vruchtbaar werkjaar af.

Laat het ons weten indien u een bepaald onderwerp wenst behandeld te zien. U kan dit doen via mail aan neos-diest@scarlet.be of aan één van de bestuursleden.

Indien u nog vragen hebt, stel ze dan aan onze voorzitter Philippe Derveaux op gsm nr. 0477/ 37 82 33.

Het wordt zeker een gezellige dag en we hopen u te zien op de ledenvergadering en het diner.

Schrijf u in door € 49.00 pp (alles inbegrepen) over te schrijven op BE93 0013 3097 2867/ BIC GEBABEBB van NEOS Diest, liefst voor 8 juni.

 

·         Regionale Wandeling in Averbode (vrijdag 12 juni 2015): bij de paters en in de bossen van de Merode.

Inschrijvingen zijn afgesloten.

·         War Horse: sensationeel theaterfenomeen (zondag 14 juni 2015, stadsschouwburg Antwerpen, 15.00u)

Inschrijvingen zijn afgesloten.

 

Verslag van de activiteiten van de voorbije maand

·         Reis naar Turkije (24 april – 1 mei 2015)

Verslag geschreven door onze voorzitter.

Onze groep Neos Diest zou 24 deelnemers tellen maar tot onze spijt en vooral van Frans Janssen kon Bieke wegens ziekte niet mee. Kortom op 24 april op 6 uur ’s ochtends vertrokken we met 3 busjes naar Zaventem vanuit het Natuurpuntcentrum waar Calixte voor veilige parking had gezorgd.

Het vliegtuig vertrok op tijd zodat we om 9 uur in de ochtend in Istanbul onze toer in Turkije konden aanvangen.

Onze groep werd verwelkomd door onze gids Attiche en nam samen met 11 anderen plaats in een autocar waarmee we de volgende 7 dagen 1665 km doorheen Turkije zouden reizen. Van Istanbul naar Ankara, Cappadocië naar Antalya.

Onze Turkse gids was een zeer charmante dame die haar jeugd in Nederland had doorgebracht. Zo kon zij de cultuurmix België-Nederland en Turkije goed verwerken in haar commentaar en de verschillen duiden. Zij kende haar land en haar geschiedenis en gidste ons voortreffelijk doorheen de verschillende regio’s, niet alléén naar de interessante historische sites die het programma voorzag maar ook naar niet voorziene maar bijzondere oorden.

De reis is goed verlopen maar was druk en vermoeiend. Wij stonden vrij vroeg op - reeds gewekt door de  Imans die ons bij zonsopgang opriepen - en vertrokken om 7uur 30 dikwijls voor lange ritten. Dit vroege vertrek had als groot voordeel dat we voor de grote toeristentoeloop het bezoek aan de paleizen, monumenten, musea en sites konden aanvangen.

Want het moet gezegd, bijna overal waren ook grote drommen toeristen.

 Er waren natuurlijk kleine tegenvallers, zoals het met 18 uur vervroegde vertrek naar huis, maar over het algemeen waren we zeer tevreden.

We hebben 5 hotels gehad in 7 dagen, allen comfortabel met enkele 4-5 sterren uitstekers. De lunchen en diners waren meestal in buffetformule van goede kwaliteit zonder bijzonder te zijn met de gebruikelijke uitzondering van eens een slechte lunch en eens een uitstekend diner.

Turkije is een land bijna zo groot als Europa met verschillende volkeren met een groot verleden. Niet te verwonderen dus dat het een rijkdom aan culturele waardevolle en historische sites bezit maar ook aan uitersten in natuurschoon met vlaktes en bergen, zeeën en meren en brede rivieren, bossen en woestijngebieden. Zo voerde de reis ons door het adembenemende Taurusgebergte met nog sneeuw aan de top naar de kust van de middellandse zee.

Vorig jaar bezochten we met onze groep de westelijke zijde van Turkije aan de Egeïsche kust met sites als Effese, Troje, en Milete.

Dit jaar doorkruisten we het land van in het Noorden in Istanbul aan de Bosporus en de zee van Marmara naar de hoofdstad Ankara tot het centraal zuidoostelijke Cappadocië en om te eindigen in het zuidwestelijk gelegen Antalya aan de Middellandse zee en het Zuidoosten om uit te monden in Antalya aan de Middellandse zee.

We zagen in Turkije alle toppers uit het Romeinse en het Ottomaanse rijk en ontdekten naast de sterk aanwezige Islam gebonden cultuur, een oer-christelijk patrimonium van het hoogste gehalte gaande van de Aya Sophia in Istanbul tot de grottenkerken van Göreme in Cappadocië in de voetsporen van Sint Paulus, maar ook de mysticus Cellaleddin en het klooster van de dansende Derwisjen in Konya.

Kortom, het was een mooie en rijke reis. Meer uitleg over de bezochte sites en de reis krijgt u bij de deelnemers, maar dit kort relaas onderstreept het bijzondere van de reis en de enthousiaste beleving door de deelnemers van Neos Diest. Ter bevestiging nodigen we u uit de vele foto’s te bewonderen in het album van onze website.

Gaan we volgende jaar opnieuw naar Turkije? Wie weet?

 

·         Daguitstap naar Lauw-Tongeren en Maastricht (dinsdag 12 mei 2015)

Verslag geschreven door mevrouw Rita Broos.

Onze daguitstap startte met een bezoek aan de Hoogmolen in Lauw (deelgemeente van Tongeren).

De huidige eigenaar-molenaar, de heer Karel Maes, gaf ons op een deskundige en enthousiaste wijze uitleg over de opbouw en de werking van deze prachtig gerestaureerde onderslag- en watermolen met gietijzeren rad, houten spaken en 3 maalkoppels. Een molen vnl. gebruikt voor korengemaal. Volgens het cijnsregister van Lauw dateert de Hoogmolen van voor 1479. De gebouwen oorspronkelijk in hout opgetrokken werden in de helft van 17de eeuw heropgebouwd in natuur- en baksteen. Doorheen de eeuwen waren het steeds adellijke families die de eigendomsrechten uitoefenden, terwijl het maalwerk gebeurde door huurders of erfpacht. Het molengebouw met landbouwbedrijf maakte vroeger deel uit van een groter geheel. Er was o.a. een brouwerij die later werd omgebouwd tot stroopfabriek die in functie bleef tot 1926. Vorig jaar werden de huidige eigenaars, de heer en mevrouw Maes, gelauwerd door het Molenforum Vlaanderen vzw voor hun inzet voor de maalvaardige restauratie. Tijdens ons bezoek konden wij de molen in werking zien en werd ons het meel, het resultaat van het maalproces, getoond. “Echter” kon het niet! Als afsluiting van dit leerrijke bezoek mochten wij in de voormalige graanschuur - ingericht als ontvangstruimte - bij een kop koffie proeven van een lekker wafeltje gebakken met bloem van eigen huis (molen!). Vooraleer wij terug naar onze bus stapten bewonderden wij nog even de romantische vijver en de tuin die in volle pracht open bloeide.

Het vervolg van deze dag ging door in Maastricht waar onze gids en stadsgenoot, Fons Bonroy, ons opwachtte. In het stadscentrum op het mooie Vrijthof konden wij genieten van een lekkere en vlot geserveerde lunch in restaurant “Momus”. Nadien startte de geleide stadswandeling. Maastricht, “Mosae Trajectum” is de plaats waar de Romeinen de Maas konden oversteken en er een vesting stichtten. Niet te verwonderen dat Maastricht de oudste stad van Nederland is! Onze gids stapte meteen naar de belangrijke, historische brug over de Maas. De brug lag precies op de route van de belangrijke heirbaan die liep van Keulen naar Bavay in N-Frankrijk en was van groot strategisch en economisch belang voor de Romeinen. Restanten van een eerste brugovergang uit de Romeinse periode zijn nu nog zichtbaar vlakbij de huidige brug. In het verleden is op deze plaats veel strijd geleverd o.a. door Franse, Spaanse en Hollandse machtshebbers. Vandaar dat de brug vaak is beschadigd of volledig werd vernield. De huidige stenen boogbrug over de Maas dateert van vorige eeuw. De periode van de Middeleeuwen heeft werkelijk zijn stempel op de stad gedrukt. “Gelukkiglijk” is veel van dit patrimonium goed bewaard gebleven en kan men terecht spreken van een “historische binnenstad”. Wij wandelden langs restanten van de middeleeuwse stadswallen met hier en daar nog de authentieke rondelen van waaruit men de omgeving makkelijk kon bewaken. Niet te verwonderen dat tot op heden barbaarse (soms ook wel ludieke!) verhalen over deze tot de verbeelding sprekende stadswallen de ronde doen. En ... onze gids wist er voor ons een pittig uit te kiezen waardoor wij meteen nog meer aan zijn lippen hingen! Uit de middeleeuwse stadsontwikkeling onthouden wij van deze stadswandeling vnl. ook de kerkenbouw. Alleen al in de wijk Binnenstad bevinden zich twee romaanse en twee gotische kerken. Later bouwde men op deze plaats ook nog drie barokkerken. De Maastrichtse voorouders hebben dus heel ijverig en vanuit een diepe devotie kerken gebouwd. Wij kregen op het Onze-Lieve-Vrouweplein even de tijd om een kijkje te nemen in de romaanse Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Het kerkinterieur met zijn prachtige kooromgang met gebeeldhouwde kapitelen uit de 12de eeuw en de vele kunstige beelden, schilderijen en eikenhouten preekstoel is een stille getuigenis van het vakmanschap van de ambachtslieden van destijds. Wij liepen ook even binnen in de vroegere Dominicanenkerk, nu ingericht als een uitgebreide boekhandel. Een mooi voorbeeld van herbestemming van leeggelopen kerkgebouwen. Verder passeerden wij nog de Markt met het gerenommeerde stadhuis. Op deze plaats wees onze gids ons ook op het standbeeld van Minckeleers, wetenschapper en uitvinder van de gasverlichting. Wellicht zal ons ook het beeld bijblijven van de twee kerken die héél dicht naast elkaar zijn gebouwd nl. de bekende Rooms-katholieke Sint-Servaeskerk (Sint-Servaes is patroonheilige van Maastricht) en de protestantse Sint-Janskerk, een gotische kerk met rood geverfde toren. Onze gids, Fons Bonroy, liet ons op een boeiende wijze kennis maken met bezienswaardigheden, plaatsen en binnenpleintjes die de meest hartstochtelijke “Maastricht-shoppers” onder ons nog nooit hadden bezocht.

Om 15u30’ verlieten wij het historisch centrum om te vertrekken naar kasteel “Neercanne” even buiten de stad. Op deze unieke locatie genoten wij op het gezellige buitenterras van een uitgestrekt vergezicht op de omgeving en van geurige koffie met lekkere Limburgse vlaai.

 

Om onze daguitstap af te ronden brachten wij nog een bezoek aan de Jezuiëtenberg, vlakbij de Belgische grens. Voor de meesten onder ons was de Jezuiëtenberg totaal onbekend. Nochtans is dit één van de mooist bewerkte kalksteengroeven ter wereld. De ontginning van deze groeve in de Cannerberg vond plaats van 1704 tot 1880 toen men de mergel gebruikte als bouwsteen. Het onderaards museum is te danken aan de paters Jezuïeten uit Maastricht die tussen 1860 en 1960 in hun vrije tijd talloze tekeningen in houtskleur en kleur aanbrachten. Een plaatselijke gids ging ons voor in dit doolhof van uitgegraven gangen. Vol bewondering liepen wij langs de uiteenlopende beelden en schilderingen in de mergelwanden. Het gaat van gevleugelde stieren, het Alambram (in complete versie) beelden van Christus naast Boeddha en zoveel meer. Elk jaar komen er ongeveer 8000 bezoekers naar deze plaats die sinds 1968 na het vertrek van de Jezuïeten uit Maastricht overgedragen is aan de stichting Jezuiëtenberg. Wij konden met volle teugen genieten van deze gevarieerde, culturele daguitstap dankzij de inzet en grondige voorbereiding van de respectievelijke voorzitters van Neos-Diest en Davidsfonds-Diest die wij hiervoor van harte danken.

 

Speciale aandachtspunten

Volgende activiteiten worden georganiseerd door Neos Nationaal (Neos Vlaams Brabant). Wij zouden graag opties nemen op deze activiteiten maar daarom willen we weten hoeveel leden interesse hebben. Meldt daarom a.u.b. aan onze secretaris Flora Ghijselinck (tel. 013/ 55 57 16 of via mail flora.ghijselinck@gmail.com) in welke activiteit je geïnteresseerd bent.

·         War Horse: sensationeel theaterfenomeen (zondag 14 juni 2015, stadsschouwburg Antwerpen, 15.00u)

Inschrijvingen zijn afgesloten.

 

·         Sankt Moritz (22 juni tot 30 juni 2015)

Genieten en beleven staan voorop tijdens een zomervakantie in Zwitserland. De hoogste Alpentoppen van Europa, schitterende meren, bekoorlijke valleien, rijke tradities en onbegrensde mogelijkheden zijn de ingrediënten die er de zomer kleuren.

Zuiderse flair kenmerkt de hooggelegen vallei van Engadin, tevens de meest authentieke regio van Graubünden. Het mondaine en wereldberoemde St. Moritz wist zijn origineel karakter te bewaren en biedt onvergetelijke vakantiedagen voor iedereen!

Hotel Stahlbad in St. Moritz-Bad ontvangt je in het Nederlands en met stijl. Je logeert er in volpension. Onze Belgische chef-kok maakt naast de klassiekers ook lokale specialiteiten klaar, dieetmaaltijden kunnen op aanvraag. Bij de maaltijden zijn water en wijn inbegrepen.

Dit hotel biedt heel wat faciliteiten aan onze vakantiegasten: tuin met ligstoelen, binnenzwembad, sauna, hamam, fitness, aanbod begeleide (vlakke) wandelingen en verhuur wandelschoenen, rugzakken, fietsen (MTB en E-bike)… In de buurt is er minigolf, tennis en wellness.

Met de aximo-pas kan je tijdens de zomer 2015 in St. Moritz gratis gebruik maken van het lokaal openbaar vervoer en krijg je korting op de Corvatsch- en Furtschellaskabelbaan!

 

Prijzen: 823 euro per volwassene (104 euro toeslag single).

 

Inbegrepen: 9-daags verblijf (8 nachten) in volpension, busreis heen en terug, stoplunch in de terugreis en aximo-pas.

Bijkomende informatie: zie ook http://www.intersoc.be/neos/st-moritz/

Inschrijven: Neem contact op met je Neos-clubbestuur (secretaris Flora Ghijselinck (tel. 013/ 55 57 16 of via mail flora.ghijselinck@gmail.com)).

 

·         Cirque du Soleil (25 september 2015)

Inschrijvingen zijn afgesloten.

 

·         Night of the Proms (21 november 2015)

Klassiek ontmoet pop. Het Antwerpse Sportpaleis opent dit najaar al voor de 31ste keer haar deuren voor een unieke mix van bekende klassieke melodieën en pop evergreens. Kenmerkend voor deze editie zijn de verjonging en de vernieuwing. Zo leiden een nieuwe presentator en dirigente de avond in goede banen. Andere vaste waarden blijven dan weer behouden. Elk jaar opnieuw staat Night of the Proms garant voor een uitgelaten sfeer én de organisatie slaagt er telkens in om internationale artiesten van hoog niveau te programmeren. Neos beschikt over zitplaatsen op het middenplein en over tribuneplaatsen recht tegenover het podium. Dit evenement mag je niet missen! Wie graag samen met clubgenoten wil komen meegenieten van dit evenement, kan kiezen uit:               

-              A: Enkel ticket: € 43/ticket (normale prijs € 49,50/ticket)

-              B: Ticket met busvervoer en luxe broodmaaltijd voorafgaand aan het concert: € 69/persoon

 

Inschrijven kan tot 15 juni 2015 door het totaalbedrag over te schrijven op rekening

BE93 0013 3097 2867/ BIC GEBABEBB van NEOS Diest, met vermelding van ‘Night of the Proms + aantal personen + categorie A of B’. Snel inschrijven, het aantal plaatsen én de betere plaatsen zijn beperkt.

Verdere praktische informatie zal u later worden meegedeeld.

Voor bijkomende vragen kunt u terecht bij Flora Ghijselinck op tel. 013/55 57 16 of via mail flora.ghijselinck@gmail.com.

Enkele plannen voor het komende Neos jaar:

2015

·         Zomeropera ‘Carmen’ in Alden Biesen (zondag 7 juni 2015)

·         Elisabethiade Viool (woensdag 10 juni 2015)

·         Slotactiviteit ‘Ledendag’ (donderdag 11 juni 2015)

·         Regionale Wandeling in Averbode (vrijdag 12 juni 2015)

·         War House (zondag 14 juni 2015)

·         Sankt Moritz (22 juni tot 30 juni 2015)

·         Cirque du Soleil (vrijdag 25 september 2015)

·         Night of the Proms (zaterdag 21 november 2015)

Hebben jullie nog suggesties?