Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
Parcum en de Abdij van Park Heverlee
op 30/1/2018 om 14:00 tot 16:00
Programma:

Met beelden van beslotenheid en bevrijding” gaan we op zoek naar de betekenis van afzondering en meditatie in de christelijke kloostercultuur. Er wordt nog nooit eerder vertoond erfgoed uit kerken, abdijen en kloosters tentoongesteld, in combinatie met hedendaagse kunst.
De levensstijl van deze kloosterlingen spreekt tot de verbeelding. Zo wordt vaak gedacht dat zij door hun afzondering niet echt deel uitmaken van de maatschappij, terwijl zij vaak in de functie van het rolmodel, raadsman of raadsvrouw, hier net wel aan participeren. De titel “Van de wereld” verwijst naar wat een mens ertoe brengt zich terug te trekken in een gesloten kloostergemeenschap, zich alle wereldse geneugten te ontzeggen, en te leven volgens strikte orderegels? Het christendom kent een lange en rijke traditie van religieuzen die kiezen voor een leven in afzondering. Van de wereld neemt u mee langs heremieten in de woestijn, kluizenaars in bossen, op bergen en in stadskerken, en religieuzen in kloosters, abdijen en begijnhoven. Ze zonderen zich af van de wereld, op zoek in stilte en eenzaamheid naar zichzelf en naar God. Toch keren zij zich hierbij niet áf van de wereld, integendeel. In hun zoektocht naar God groeien ze van beslotenheid naar bevrijding, leggen ze tegelijk een weg af van deze wereld naar een andere. Daarin speelt het gebruik van beelden een belangrijke rol.
Parcum
Van de wereld leidt u binnen in de Abdij van Park. U zult er getuige zijn van erfgoed uit kerken, kloosters en abdijen, erfgoed dat weet te verrassen en ontroeren, verbazen en inspireren. Maar ook van nieuw en bestaand werk van onder andere Mario De Brabandere, Marlene Dumas, Ann Veronica Janssens en Gustave Van de Woestyne. Laat u verwonderen door thema’s die vandaag even actueel zijn als vroeger. Want wie verlangt er soms niet naar zich af te zonderen van de wereld, ver weg van alle prikkels, op zoek naar rust en stilte? Treed binnen in de intimiteit van de Abdij van Park, sta stil, neem de tijd, en vooral: kijk.

Met NEOS Oud-Heverlee naar de tentoonstelling ‘Van de wereld’
Op dinsdag 30 januari 2018 van 14 tot 16 uur.
We bezoeken met een gids de tentoonstelling en enkele zalen van de Abdij van Park.
Deelnemen door overschrijving van € 14 pp. op rekening van NEOS Oud-Heverlee BE11 7343 1104 4148 ten laatste op 4 januari 2018.
Maximum aantal:  20 deelnemers.

Samenkomst: om 13u45 aan de poort naast de Abdijmolen. Abdij van Park 4 (zijstraat Geldenaaksebaan) te 3031 Heverlee.

Meer informatie paul.coeckelbergh@telenet.be of 016/40 13 06.

Let op: Parking is met blauwe schijf!

Links: Parcum

Georganiseerd door:
NEOS OUD-HEVERLEE