Je bent hier:
Agenda Vorige activiteiten

Een overzichtje van de voorbije activiteiten:

Terug naar overzicht
Voordracht: "Van Franschmans en Walenmannen" door Dirk Musschoot
op 21/2/2013 om 14:00 tot 17:00
Programma:

Van Franschmans en Walenmannen 

Er was een tijd, nog niet eens zo lang geleden, dat de Vlaamse grond niet genoeg opbracht om de hard wroetende boeren en hun gezinnen te voeden.
Er was een tijd dat in de Vlaamse fabrieken niet genoeg werk was om de plattelandsvlucht op te vangen. Velen ‘vluchtten’ naar Amerika en Canada, anderen zochten hun heil in de seizoenarbeid in Frankrijk en Wallonië. Ze zetten en rooiden suikerbieten, sloofden zich uit in de cichoreiasten, zwoegden in de steenbakkerijen of suikerfabrieken. Ze kwamen uit West- en Oost-Vlaanderen, de Antwerpse Kempen en het Hageland. Ze waren op zoek naar een beter bestaan.

Dirk Musschoot, vertelt het in geuren en kleuren, aan de hand van waargebeurde verhalen van mensen van bij ons.
Over pastertje De Jaeger en pastertje Denys, de grote aalmoezeniers van de seizoenmannen en –vrouwen; over Stijn Streuvels, Warden Oom, Hugo Claus en René De Clercq die over de seizoenarbeid schreven, over de grote en kleine drama’s die er speelden, het labeur, de cafard, het mooie geld .
 

Dirk Musschoot studeerde voor onderwijzer en stond een paar jaar voor de klas. Door zijn werk voor een vrije radio leerde hij de journalistiek kennen en maakte er al snel zijn beroep van

 

Georganiseerd door:
NEOS OUD-HEVERLEE
Locatie:
Zaal Caverelle
Kauwereelstraat 9
3051 SINT-JORIS-WEERT