Je bent hier:
Agenda Vorige activiteiten

Een overzichtje van de voorbije activiteiten:

Terug naar overzicht
Voordracht: "Voedsel voor 9 miljard mensen, perspectieven van landbouw voor voedselvoorziening"
op 18/2/2016 om 14:00 tot 17:00
Programma:

 “landbouw heeft eeuwenlang een viertal basisfuncties gehad die we bondig kunnen samenvatten als de vier F’en: feed, food, fuel ,fibre. <fossiele brandstoffen en vooral petroleum hebben ertoe geleid dat landbouw zich voornamelijk gericht heeft op de productie van voedsel voor mens en dier de laatste 100-150 jaar.

Sinds kort zien we echter een kentering en fuel en fibre beginnen opnieuw mee te spelen. De stijgende wereldbevolking, de economische ontwikkeling van grote bevolkingsgroepen in landen zoals China, India, Brazilie, de klimaatsproblematiek en de stijgende druk op olie hebben er alles mee te maken. Deze toenemende druk voor meer productie stelt meteen de vraag naar de duurzaamheid van onze mondiale landbouwproductie en naar de ecologische draagkracht van de aarde. Hierin zitten tal van uitdagingen zowel van technische, geografische en maatschappelijke aard. Efficientie- en productieverhogingen als basisopdracht om de toekomst van mens en milieu te vrijwaren bevragen meteen onze dierlijke productie en onze verspillingen in voedselstromen.

Het is duidelijk dat hier verschillende waarden aan bod komen, maar tevens met elkaar in conflict komen, waarbij waarden afweging of de vraag naar prioriteiten noodzakelijk wordt.

Georganiseerd door:
NEOS OUD-HEVERLEE