Je bent hier:
Agenda Vorige activiteiten

Een overzichtje van de voorbije activiteiten:

Terug naar overzicht
Daguitstap naar Hasselt samen met Heemkundige Kring
op 20/5/2017 om 9:00 tot 18:00
Programma:

 

DAGUITSTAP en genieten in de stad van de smaak: Herkenrode en Hasselt, zaterdag 20 mei 2017

Neos Oud-Heverlee en de Geschied-en Heemkundige Kring Oud-Heverlee nodigen u uit om deel te nemen aan onze daguitstap naar Herkenrode en Hasselt. In de gerestaureerde abdijsite van Herkenrode maken we kennis met de aanwezigheid van de vrouwelijke kloosterlingen doorheen de eeuwen en in de namiddag brengen we een historisch stadsbezoek met de toeristentram aan Hasselt, begeleid door een gids. We sluiten onze uitstap af met een bezoek aan het Jenevermuseum.
De geschiedenis van Herkenrode gaat terug tot in de 12de eeuw en het graafschap Loon. Graaf Gerard van Loon verloor de strijd van het Prinsbisdom Luik. Hij trok op kruistocht en schonk een deel van zijn bezittingen voor de oprichting van een vrouwenklooster. Gerard sneuvelde in Acco. In 1203 trouwde zijn oudste zoon Lodewijk II met Ada, gravin van Holland. Deze Ada zorgde voor de uitbouw van de abdij met vele adellijke dames. In 1217 werd het klooster opgenomen in de Cisterciënzerorde. De abdij kende periodes van bloei en verval. Na de Spaanse successieoorlogen werden de gebouwen heropgebouwd en gerestaureerd in classicistische stijl ( vanaf 1740). In 1796 verkocht de Franse staat alle goederen. Na een lange periode van privébezit kochten de Reguliere Kanunnikessen van het H. Graf de site als bezinningshuis en klooster. In 1998 ging het over in handen van de Vlaamse overheid. Vanaf 2003 begon de huidige restauratie.
Programma
9 u:    Vertrek met de autocar aan de parking van het Zoet Water
10 u:  Abdijsite Herkenrode, na het onthaal bezoeken we het belevingscentrum onder begeleiding van een gids ( max. 25 personen per gids) met als thema ‘600 jaar vrouwen in Herkenrode’.
12 u:  Lunch in de Paardenstallen ( op de site ): aperitief, soep, rundsstoofpotje, groenten en frieten ( vegetarische schotel mogelijk mits melding bij inschrijving) en koffie. Water aan tafel is in prijs begrepen. Andere dranken zijn individueel te betalen aan zelfbediening.
14 u: vertrek naar centrum van Hasselt
14u30 tot 15u20: Stadsbezoek met toeristentram door Hasselt onder leiding van een gids met nadruk op de historische evolutie en bezienswaardigheden.
15u30 tot 17 uur: Bezoek aan het Jenevermuseum onder leiding van een gids
Terugrit voorzien ten laatste om 17 uur.

Kostprijs (all in) €68,00 pp voor leden van Neos Oud-Heverlee & Geschied-en Heemkundige Kring Oud-Heverlee, niet leden betalen €78
Te betalen op de rekening van Neos Oud-Heverlee BE11 7343 1104 4148 met de vermelding van naam en vermelding lid Neos of lid GHK, ten laatste tegen 10 april 2017
 

 

Georganiseerd door:
NEOS OUD-HEVERLEE