Je bent hier:
In de Kijker
Extra Voordracht door JoŽlle Colaes "De zorgvolmacht GPS voor de toekomst" 1 februari

Joëlle COLAES is juriste, met een praktijk van 20 jaar advocatuur en nadien 20 jaar magistratuur, voornamelijk als vrederechter. De laatste vijf jaar was ze voorzitter van de Antwerpse politie-en vrederechters.

Ze schreef het boek “Zorgvolmacht je GPS voor de toekomst” waarbij ze in lekentaal voor-en nadelen van de zorgvolmacht beschrijft en tips voor het opstellen meegeeft.

Ze gaat mogelijke gevoeligheden, betwistingen en belangenconflicten niet uit de weg. Ze verkent ook de verhouding tussen de gerechtelijke bewind voering en de zorgvolmacht.

Maar wat is een zorgvolmacht dan?

Het kan ons allemaal overkomen. Door een ongeval, een ziekte of simpelweg door ouder te worden, kan er een moment komen dat je niet langer verantwoorde beslissingen kan nemen. Dat je niet meer (volledig) tot zelfzorg in staat bent.

De zorgvolmacht laat je toe om zelf aan iemand anders het recht te geven om je vermogen te beheren of beslissingen te nemen wanneer je daar op een dag niet meer toe in staat bent. Met een zorgvolmacht kies je wie het stuur van je mag overnemen als jij niet meer wil/kan/mag rijden. En je beschrijft ook wanneer, wie, wat waarmee kan doen.

Het belangrijkste onderscheid waar vaak geen aandacht aan besteed wordt is dat testament en huwelijkscontract pas in werking treden bij je overlijden, terwijl een zorgvolmacht in werking treedt terwijl je nog in leven bent (maar wilsonbekwaam).

Zonder zorgvolmacht wordt door de vrederechter vaak een (bevriend) jurist aangesteld (die jou helemaal niet kent) om jouw (?) belangen te behartigen en die daarvoor tevens door jou betaald wordt.

Datum: donderdag 1 februari 2024 – 14u00.

Locatie: Buurthuis Korbeek-Lo.

Leden: gratis inkom.

Niet leden: betalen €10,00  aan de kassa.

Inschrijven: klik hier of mail naar info@neosbierbeek.be

De winst van de boekenverkoop gaat naar het goede doel: Yamina Krossa Kankerfonds VUB  Geen activiteiten