Je bent hier:
Neos nieuws en campagnes
De verenigingspil



Beste Neos-lid,

Het gebruik van antidepressiva, kalmerings- en slaapmiddelen is sterk toegenomen. Dat we steeds meer naar pillen grijpen, zegt veel over onze samenleving. Vanuit Neos vzw erkennen we dat medicatie noodzakelijk is, maar we willen aan alternatieven werken. Wij hebben onze eigen doeltre ende oplossing, met name de verenigingspil. Deze pil willen we produceren en op de markt brengen. Om dat te kunnen, heb ik jouw hulp en financiële steun nodig. Maar laat me eerst nog iets vertellen over de verenigingspil.


Wat is de verenigingspil?

Dit is niet zomaar een pil. De verenigingspil staat voor de sociale, culturele en sportieve rijkdom die het verenigingsleven biedt. Mensen die deelnemen aan het verenigingsleven zijn minder eenzaam en hebben meer kwalitatieve sociale contacten. Ze voelen zich gewoon beter in hun vel. Bovendien is de verenigingspil veel goedkoper en effectiever dan medicatie, en heeft ze geen enkele negatieve bijwerking.

Wat moet je je voorstellen bij de verenigingspil?
De verenigingspil ziet er uit als een echte pil, wordt verpakt in een doosje zoals andere medicatie. In het doosje zit een bijsluiter. Door effectief een pil en een doosje op de markt te brengen, knipogen we met de verenigingspil naar het overmatige middelengebruik. Onderzoek heeft bewezen dat verenigen preventief én curatief werkt tegen depressies en eenzaamheid. Met de verenigingspil verkleinen we de stap naar het verenigingsleven.

Hoe werkt de verenigingspil?
We willen de verenigingspil effectief op de markt brengen zodat huisartsen, psychologen en alle andere eerstelijnswerkers een instrument in handen hebben om met de persoon in kwestie de stap naar het verenigingsleven te bespreken. De bijsluiter biedt een duidelijk stappenplan om op zoek te gaan naar en in contact te komen met de vereniging die bij de persoon past. 


Wat verwacht ik van jou? 
Momenteel contacteren we onze collega-verenigingen om de idee van de verenigingspil mee te onderschrijven. Maar om de verenigingspil effectief in productie te krijgen, zijn we op zoek naar jouw hulp en financiële steun. Gebruik de knop 'Doe een gift' op www.neosvzw.be of doneer op het rekeningnummer BE98 4263 1359 3193 (mededeling: ‘Steun Neos’). Vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. 
 

                                                                                               
Met hartelijke Neos-groeten,                       

Martin De Loose, directeur Neos vzw                       

P.s.
Ik heb jouw steun echt nodig om, samen met jou, het geneesmiddelengebruik naar omlaag te halen en mensen gelukkiger te maken. Het kan echt!

Foert, ik ben oud, en dan?


Op 10 maart 2023 hebben we met Neos de FOERT-campagne gelanceerd!
Beeldvorming van en over oud(er) zijn.
Het zit nog steeds niet goed. “Het is alsof je van de ene dag op de andere niet meer meetelt”, horen we vaak. Jongeren worden dan met de beeldvorming geconfronteerd dat de ander denkt dat ze een negatief beeld over hen hebben. Dat zij denken minder te zijn, of dat zij zich minder moeten voelen, omdat er bij hen een cijfer meer staat op de teller. Terwijl we allemaal weten dat leeftijd meer dan een getal is, zoals de Ierse professor Rose Anne Kenny mooi beschrijft in haar boek. Ook de verwoede pogingen van een aantal creatieve denkers - zoals chartoloog Charlotte Brys die spreekt over gouder worden, Manu Keirse over verzilvering (ipv vergrijzing) of Filip Lemaitre over The Silver Ones - hebben de beeldvorming nog niet doen keren. 

 

 

 

Bij Neos denken we niet dat het mijden van het drieletterwoord de oplossing is. Wel geloven we heel sterk in de wijze waarop we zelf omgaan met de beeldvorming. Als we nu eens massaal foert zouden zeggen, ik ben oud, en dan? Onze leeftijd kunnen we niet veranderen. Wel kunnen we het beeld dat we over onszelf hebben en dat anderen over ons hebben zélf bepalen.  

 

 

 

 

Omdat het belangrijk is dat we dit beeld dat er over ‘oud’ heerst, bijstellen, lanceren we met Neos de FOERT-campagne. Hiermee willen we met zoveel mogelijk mensen de wereld tonen wie we zijn, dat oud er toe doet, en dat oud niet iets is om bang van te zijn. Dit doen we door massaal “Foert, ik ben oud, en dan?” te zeggen, onze dikke duim op te steken, een selfie te nemen en onze trotste unieke reacties te delen op sociale mediakanalen met de hashtags #foertoudendan #Neosvzw. Lees er meer over op www.neosvzw.be. Jij doet toch ook mee?
Wij zijn de jeugd ... van vroeger!

 



Lang zal u wonen

Met deze test kan je nagaan in welke mate jouw woning geschikt is om veilig en comfortabel zelfstandig te wonen als je (later) minder mobiel, krachtig en lenig bent.

Hiervoor gaan we jouw woning doorlopen van voor naar achter en van onder naar boven. We zullen je over verschillende delen van je woning vragen stellen waarmee we kunnen nagaan in welke mate jouw woning al is afgestemd op een oudere bewoner die minder mobiel is geworden. Een test die je beter doet nog voor je wat minder beweeglijk en krachtig bent. Dan heb je nog ruim de tijd voor eventuele aanpassingen om later veilig en comfortabel zelfstandig te wonen en geniet je er ook langer van.

Voor deze woonscan voorzie je afhankelijk van jouw woning 15 tot 30 minuten. Voorzie voldoende tijd zodat je de scan in een keer volledig kan invullen. Af en toe zal je iets moeten meten. Neem dus alvast een meter bij de hand.  

Eenmaal de scan volledig is ingevuld, krijg je aansluitend een rapport van jouw woning met tips over veilig en comfortabel zelfstandig wonen voor nieuwe en toekomstige ouderen. Succes.  

Alle gegevens die je in deze woonscan noteert worden conform de wet op de gegevensbescherming (AVG of Algemene Verordening Gegevensbescherming) behandeld.
Klik hierom de test in te vullen.

 

nieuw logo groot voor pptLangzaluwonen_woonscan_groenlogo neos (1)