Pralines Van Nevel
24 september 2012

Maandag 24 september 2012 bracht NEOS Diksmuide met 45 leden een bezoek aan de familiezaak "Pralines Van Nevel". Pralines van Nevel (Sweetline bvba) werd opgericht in 1997 door Jeroen Bailleul en zijn moeder Francine Van Nevel. De zaak Pralines Van Nevel is een Diksmuidse ambachtelijke chocolaterie die tot 2006 in de G.B. Jacquestraat gevestigd was. Door plaatsgebrek werd uitgeweken naar Woumenweg 5 met  een winkel van 40 m2 en een productiehal van 150 m2.

Bij aankomst rond 14.30u. kregen we ter verwelkoming een bordje met appeltaart en een bol zelfgemaakte ijskreem; voorzien van lekkere koffie.

Na de warme koffie gaf Jeroen uitleg hoe op ambachtelijke wijze pralines en chocoladetruffels gemaakt worden. Jeroen legt haarfijn het verschil uit tussen industriële pralines en chocoladetruffels en zijn  ambachtelijke versie ervan. Wij gebruiken een goede melkkwaliteit; prima samengestelde chocolade (Callebout 75 % cacao); echte boter en room en voegen er geen kleur en zoetstoffen aan toe. We gebruiken vooral basisproducten uit eigen streek. Bij industriële pralines en truffels gebruikt men margarines, veel vetten en suikers. Deze producten zijn bij ons uit den boze.

Om 15.30u. tijd voor de bedrijfsfilm van Callebout over de produktie van cacao in Ghana.
Hierin wordt getoond: de oogst van cacaovruchten; het vrijmaken van de cacaobonen, het drogen in de zon, het verpakken in zakken en het laden van de cacaobonen in zeeschepen.
Producerende landen van cacaobonen: West-Afrika: Ivoorkust en Ghana; Zuidoost Azië: Indonesie en Papoea-Nieuw Guinea; Latijns Amerika: Brazilië en Ecuador.
Wereldwijd ligt de jaarproductie van cacaobonen op zo'n 3,5 miljoen ton.

Om 16.00u. wordt er nog een demonstratie gegeven hoe men pralines maakt; de verwarmde chocolade (32 °C) wordt in moules gegoten; om de pralines terug te verwijderen worden ze afgekoeld bij een temperatuur van 5°C.

Na deze demonstratie was er nog tijd om vragen te stellen; nadien konden we van al dat lekkers (pralines, truffels en chocolaatjes) proeven bij een lekkere kop koffie.

 Neem alvast een kijkje in het, fotoalbum waar je de sfeer van onze namiddaguitstap nog even in herrinnering kan brengen!