Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
10 - Ledenvergadering Jos Meersmans theatermonoloog
op 26/10/2023 om 14:30 tot 17:00
Programma:

Beethoven, de grote Geweldenaar, muzikaal verteltheater door Jos Meersmans
In maart 1827 overlijdt Ludwig van Beethoven. De uitvaart was een van de meest memorabele die Wenen ooit heeft meegemaakt. De scholen waren gesloten. Een menigte van wel tienduizend zielen volgde het stoffelijk overschot. Onder hen Franz Schubert.
Die vertelt ons wat hij weet over zijn idool, over zijn liefdes en zijn passies. Maar hij staat ook stil bij wat Beethoven groot maakte: de verbijsterende vernieuwing van zijn muziek. En terwijl hij zelf langzaam aftakelt aan syfilis en weet dat hem met zijn dertig levensjaren niet veel tijd meer overblijft, beseft Schubert maar al te goed dat hij een dwerg zal blijven naast deze reus.
Op 16 december 2020 was het 250 jaar geleden dat Beethoven geboren werd. Wereldwijd wordt die verjaardag met veel luister herdacht. Door Corona hebben we deze componist met roots uit onze kontreien, nog niet passend kunnen vieren. Jos Meersmans wil met deze monoloog, waarbij hij in de huid en het hoofd van Shubert kruipt en zo Beethoven van uit het standpunt van zijn tijdgenoten belicht, graag zijn steentje bijdragen.

Jos Meersmans (°1951)studeerde musicologie aan de KULeuven en was tot zijn pensionering leraar muziekgeschiedenis en algemene muziekcultuur aan het Stedelijk Conservatorium te Leuven. Gedurende 17 jaar was hij de organisator achter de Leuvense Orgelkring LOK, was medewerker van het vroegere BRT 3 en heeft vele honderden voorstellingen op zijn actief, aanvankelijk als klavecinist en organist, nadien als verteller-acteur met componistenportretten en zelfgeschreven verhalen.

Georganiseerd door:
HEULE
Locatie:
De Vonke
Vlaschaard 67
8501 HEULE