Je bent hier:
Terugblik
12-02-2017 Melodiën voor Miljoenen
Muziek uit het rijk der Tsaren

Tot aan het tijdperk van Peter de Grote (einde 17de begin 18de eeuw) werd in Rusland de kunstmuziek door de kerk onderdrukt. De volksmuziek, die ten dele door orthodoxe tradities was beïnvloed, bloeide als noot tevoren.

In de 18de eeuw werden Italiaanse, Franse en Duitse opera's in Rusland geïntroduceerd, waardoor de opera erg populair werd bij de Russische aristocratie. Vanaf de 19de eeuw begon Rusland een eigen bijdage te leveren aan de klassieke wereldmuziek, die haast even belangrijk werd als de Russische bijdrage aan de literatuur.

Het hoogtepunt van de Russische muziekontwikkeling in de 19de eeuw is zonder de sterke invloed van de volksmuziek ondenkbaar. Met de opera "Het leven van de Tsaar" schreef Glinka (1804-1857) het eerste grote nationale werk van Rusland.

De Russische muziek werd door Tchaikovsky (1840-1893) wereldvermaard gemaakt. Deze componist stond aan het hoofd van een groepje componisten, die sympathiseerden met Westerse invloeden.

Moessorgski (1839-1881), de belangrijkste componist van de Russische Nationale School (Borodin, Balakirev, Rimski-Korsakov, Moessorgski, Cui), legde in tegenstelling tot de Westerse traditie de grondslag voor de realistische stijl.

Hierop bouwde Stravinsky (1882-1971) verder. Hij combineerde typisch Russische kenmerken met impressionistische en expressionistische tendensen. Hij keerde de romantiek definitief de rug toe en luidde zo het tijdperk van het neo-classicisme in.  .

 

Programma

  1. Overture tot "Romeo en Julia" - Tsjaikovsky
  2. Lensky's Aria "Kuda, kuda vi udalilis" uit "Jevgeni Onegin" - Tsjaikovsky
  3. Maria's Wiegelied uit "Mazeppa" - Tsjaikovsky
  4. Russische dans uit "het Zwanenmeer" - Tsjaikovsky
  5. Overture tot "Roeslan en Ljoedmila" - Glinka
  6. Uit de steppen van Midden-Azië - Borodin
  7. Es steht ein Soldat am Wolgastsrand uit "Der Zarewitsch" - Lehar
  8. Einer wird kommen uit "Der Zarewitsch" - Lehar
  9. Wals N° 2 - Sjostakovitsj
  10. Slavische dans op 46B38 n° 1 - Dvorak

 

Uitvoerders

Kris STROBANTS - Dirigent Frascati Symphonic Orchestra
Wim SPAEPEN - Concertmeester
Iris LUYPAERS - Sopraan
Peter GIJSBERTSEN - Tenor

De presentatie van deze muzikale avond werd verzorgt door Fred BROUWERS, kenner en liefhebben van klassieke muziek

 

Klik hier voor de foto's