Je bent hier:
Terugblik
05-07-2018 Provinciale wandeldag OOSTERZELE
Doorheen het rustieke OOSTERZELE

Het vertrek wordt gegeven aan het GC De Kluize. We bewandelen het HETTINGEN-gebied dat zich situeert tussen OOSTERZELE, SCHELDEWINDEKE en BALEGEM. Het was vroeger een open kouterlandschap. 

Aan de Oude Heirbaan hebben we een zicht op de recent gerestaureerde houten windmolen, type staakmolen. Deze dateert oorsponkelijk van 1644.

Via de Oude Heirbaan tot ISSEGEM komen we voorbij de uit 1637 daterende Mariakapel met de majestueze lindenboom.

Hier splitst de wanderoute. De 6,3 km-wandelaars gaan rechtstreeks naar de Stokerij VAN DAMME. De moedige 10-km lopers gaan door tot aan de Berg en komen zo aan de Balegemse steengroeve. Deze Balegemse steen is een een zandige kalksteen. De ontginning is in 1976 opnieuw opgestart na een eeuw van inactiviteit. Vele middeleeuwse kerken en gebouwen zijn in deze steen opgetrokken.
Via de Molenstraat komen wij ook tot de stopplaats Stokerij VAN DAMME.

Stokerij Van Damme is een bedrijvige vierkantshoeve aan de poort van de Zwalmstreek, in het landelijke Balegem.
De productie van Balegemse jenever is sinds 1862 de centrale activiteit van de boerderij maar het landbouwersechtpaar Ludo en Dominique LAMPAERT is evenzeer bezorgd om hun honderden runderen en hun vele hectaren landbouwgrond.

Na een welverdiende verfrissing vervolgt de weg via trage wegen tot de achterkant van Kasteel Keiberg. Hier gaan we door de boomkwekerijen naar het dorp van OOSTERZELE. Inde Sint-Gangulfus kerk worden we verrast op een orgelconcert. Organist Herman DE MIL bespeelt het gerestureerde Van Peteghemorgel. Evergreens op een kerkorgel, een niet te missen hoogtepunt.

Na het orgelintermezzo bereiken wij het eindpunt GC De Kluize voor een deugddoend aperitief gevolgd door een gezellige maaltijd.