Buitenlandse reis: BOURGONDIE
van 14 mei tot 18 mei 2017,verslag

Buitenlandse reis Bourgogne.

Als je op een zondagochtend rond 5 uur moet opstaan, weet je dat er iets speciaals op til is. En inderdaad, rond 6 uur vertrokken we met 20 leden naar de Bourgognestreek. Vooreerst was er nog een tussenstop in Groot-Bijgaarden om de gids op te halen en nog wat verder pikten we 20 Neos-leden uit Brakel op. We namen het middagmaal in de Champagnestreek en werden deskundig door Troyes gegidst. Via de wijnroute bereikten we rond 19 uur hotel Le Panorama in Beaune. Inchecken, kamer installeren en klaarmaken voor het avondmaal. Vermits we toch in de streek waren, konden we het Bourgondische leven niet achter ons laten, dus ook tijd voor een aperitiefje en een wijntje bij het eten.

Dag twee werd overgoten met stralend weer, het was tijd om een bezoekje te brengen aan de hoofdstad van Bourgondië. Dijon heeft inderdaad een prachtig historisch centrum met tal van schitterende gebouwen om duimen en vingers af te likken. Na een zonnig terrasje en het middagmaal aldaar, reden we terug richting Beaune langs gekende wijndorpen als Chevrey-Chambertin en Nuits St. Georges. In Beaune brachten we nog een geleid bezoek aan het alom gekende Hospice de Beaune. Dit prachtig gerestaureerde gebouw gaf ons een uitstekend beeld hoe het er vroeger aan toe ging met zieke mensen die gehospitaliseerd werden.

 

Dag drie was andermaal vroeg opstaan voor een verre uitstap verder naar het zuiden. Een eerste tussenstop was voorzien in de abdijkerk St. Philbert, één van de belangrijkste romaanse kerken van Frankrijk. Doorrijden deden we tot in Cluny om het grootste en rijkste Benedictijnenklooster van de middeleeuwen te bezoeken. Afsluiten deden we met een bezoek aan het kasteel van Cormatin. Niet te verwonderen dat er deze dag heel wat foto’s genomen werden, het was alvast de moeite waard.

De vierde dag was andermaal goed gevuld met een bezoek aan Vézelay en de lastige klim naar de basiliek van St.Madeleine. Gelukkig was er ook een elektrisch wagentje om sommige mensen naar het bedevaartsoord te brengen. Een wijnproeverij mocht natuurlijk niet ontbreken en Cave Henry de Vézelay werd bezocht met uiteraard een degustatie. Na het middagmaal reden we door naar Fontenay om het schitterende Cisterciënzerklooster te bezoeken. Ook hier konden we prachtige foto’s nemen midden de perfect onderhouden tuin. Na een blitsbezoek aan het middeleeuws kasteel in Chateauneuf-en- Auxois keerden we terug naar ons hotel voor het ‘laatste avondmaal’.

De laatste dag was andermaal vroeg opstaan om de koffers tijdig in de bus te krijgen. Ontbijten en vertrekken naar Fontainebleau. Eerst nog een tussenstop aan Pont Canal ontworpen door Eiffel en we konden in gestrekte draf richting België. Via Brakel, waar we onze Neos vrienden nog moesten afzetten, stonden we rond half tien op de parking van de bib in Temse.

 

De 20 leden van Temse waren het allen eens dat we heel wat gezien hebben gedurende deze reis. We hadden héél veel geluk met het prachtige weer en de sfeer was heel goed. Honger en dorst hadden we zeker niet want met een stevig ontbijt en twee keer een warme maaltijd per dag, aangevuld met lekkere wijntjes ben ik deze ochtend al met mijn looptraining begonnen om de overtollige kilo’s overboord te kieperen. We hadden met Max een perfecte chauffeur die alles in de puntjes verzorgde en met Marc als gids hadden we een wandelende encyclopedie bij, die ons heel wat bijleerde. Luc had op de bus de taak op zich genomen om, op zijn gekende ludieke wijze, barman te spelen en vervulde zijn taak met brio, dit als kersvers nieuw lid.

We danken alle aanwezigen voor de goede sfeer en de stiptheid om deze reis tot een voltreffer te maken. Het echte Bourgondische leven laten we even achter ons, de herinneringen echter zijn blijvend!

Een selectie van onze foto's staat al in het fotoalbum.