Daguitstap naar de Abdij van Averbode
op donderdag 19 augustus 2021, kort verslag,

 

 

 

Voor de eerste keer in anderhalf jaar mochten we weer met de bus op stap. Een 40-tal leden liet die kans niet voorbijgaan en schreef in, vol verwachting.

Het verkeer verliep alvast vlot en ruim voor tijd stonden we aan de poort in Averbode.  Koffie met speculoos en peperkoek, die ter plaatse werden geproduceerd brachten ons alvast goed op gang.  2 gidsen leidden ons rond langs de imposante gebouwen van de abdij.  We kwamen heel wat te weten over het ontstaan (12de eeuw) en de nogal woelige geschiedenis van de ‘witheren’.  Nog 33 paters verblijven op dit ogenblik in Averbode. En ze voorzien helemaal zelf in hun inkomsten : oa het verpachten van gronden, de uitgeverij, inkomsten uit de boerderij, verkoop in de abdijwinkel van hun eigen bier, kaas, brood, peperkoek, speculaas en ijs. 

Voor de organisatie was het ook wennen, wij waren de eerste groep die ze na anderhalf jaar mochten verwelkomen en dat liep nog niet op wieltjes, wel vriendelijk en enthousiast.  Onze nieuwe activiteitenverantwoordelijke Riet kreeg hiermee haar vuurdoop en daar is ze met glans in geslaagd.  We kregen dus onze degustatie, en de koffie achteraf. 

De wandeling werd noodgedwongen ingekort tot een kleine km.  We waren maar wat blij dat we even de beentjes konden strekken en van de goede boslucht genieten.

De klompenmakers bleven braaf wachten tot we bij hen aankwamen. In sneltempo hebben ze ons de geschiedenis van de klompen, en het klompenmaken met de hand en de machine uitgelegd. 

 

Na een laatste terrasje in de aansluitende afspanning Den Eik trokken we weer richting Temse, met iets meer verkeer dan deze morgen.

Dit deed zo’n deugd.  We kijken al uit naar een volgende activiteit.

Meer foto's komen in het fotoalbum