Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
(H)Eerlijke ham en 100 jaar Oudenbos
op 24/10/2023 om 7:30 tot 19:00
Programma:

 

(H)eerlijke ham en 1OO jaar Oudenbos Dinsdag 24 oktober 2023


Voor de eerste daguitstap van ons nieuwe werkjaar blijven we in onze eigen provincie en ontdekken wij enkele onbekende parels.
We starten de dag met een kopje koffie bij Breydel in Gavere. Breydel is gespecialiseerd in ambachtelijk en duurzaam bereid varkensvlees dat exclusief wordt gekweekt door lokale boeren.
Traag gebakken in een authentieke oven met een geheime kruidenmix zorgt dit voor een ongeëvenaarde smaakervaring. Door de korte keten is de herkomst van elk stuk vlees 100% traceerbaar zodat je weet wat je eet. Bij de rondleiding hoort ook een film en een degustatie met een consumptie naar keuze.

Ham was reeds ten tijde van de Romeinen erg populair in Rome en werd ook als een van de eerste Belgische producten geëxporteerd. Ham werd van in de oudheid beschreven, maar weinig afgebeeld op stillevens van de Vlaamse meesters. Wilden zij het geheim van ‘onze’ delicatesse niet delen ?

Na deze ongetwijfeld interessante voormiddag rijden wij naar restaurant-feestzaal Brouwershof voor een 3 gangen lunch.
Als iedereen voldaan is, bezoeken wij het voor velen onder ons onbekende kerkje en parochie van Sint Paulus in Oudenbos (Lokeren) onder begeleiding van deskundige gidsen.
100 jaar geleden richtte de Gentse ‘pionier van de textielindustrie’ Fernand Hanus niet alleen een bedrijf op, maar bouwde hij ook een hele wijk met een prachtige kerk, school, een klooster en woningen. Een dorp met alle voorzieningen van zijn tijd, zo ontworpen om een goed en gelovig leven te leiden waarbij de kerk in het midddelpunt stond. Van wieg tot graf in de schaduw van de kerk en het weefgetouw. Dankzij de dubbelwoningen opgericht in Normandische stijl kreeg Oudenbos de bijnaam “Klein Zwitserland”
Bijna uniek in Vlaanderen ! En dit zo dichtbij. Alvorens huiswaarts te keren na deze voor iedereen toegankelijke uitstap zal de ‘Meermin’ ons nog van een afsluitertje voorzien. Inschrijven tot zondag 15 oktober.


  Met vriendelijke groeten van het bestuur,
Dirk, Marc, Lutgarde, Freddy, Romain, Bina, Antoine, Rik, Kris, Bernadette.

 
Georganiseerd door:
SINT-GILLIS WAAS