Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
NEOS OVL nodigt ons uit: Muziektheater Landru - Jan Decleir, Merelbeke
op 29/11/2023 om 14:30 tot 18:00
Programma:

 

   Muziektheater
          Woensdag 29 november om 14.30u.
Cultuurhuis Merelbeke Driekoningenplein 15
Jan Decleir kruipt op meesterlijke wijze in de huid van seriemoordenaar Landru. De theatertekst van Het Banket en de muziek van Frederik Neyrinck brengen de gruwelhistorie van deze griezelige entertainer tot leven. Het blaaskwartet van I SOLISTI neemt je mee in dit ongelofelijke, waargebeurde verhaal. Twee sopranen van het Vlaams Radiokoor overschouwen het geheel en vertolken onder meer de stem van de vermoorde vrouwen.
                       
L AN D R U - J A N D E C L EI R
Een geestig proces van een moordzaak zonder lijken
Welgestelde alleenstaande man (46j.) zoekt charmante dame om hem te vergezellen tijdens een rijkelijk diner, een avond in het theater of een uitstap naar het platteland. Henri-Désiré Landru lijkt een keurige heer, maar schijn bedriegt.
Deze burgerman, echtgenoot en vader van vier heeft een buitengewone aantrekkingskracht op vrouwen. Zo lokt de charmante Landru gedurende vier jaar (1915-1919)
maar liefst 283 dames, vooral weduwes die hun man verloren in de Grote Oorlog.
Hij belooft ze de hemel, maar uiteindelijk verdwijnen ze in zijn oven. Tijdens het proces ontpopt Landru zich tot meesterverleider van rechtbank, jury en publiek.
De ervaren Decleir is de ideale acteur om de macabere persoonlijkheid van Landru gestalte te geven. Met zijn Vlaamse tongval en verfijnde mimiek verbeeldt hij moeiteloos de bloeddorstige wellust die hem overvalt na zijn eerste moord, maar ook het genot waarmee hij zijn redenaarskunsten botviert op zijn ondervragers.
(Thea Derks, Cultuurpers over Landru, gezien op 23 september 2020 in Amsterdam)
De mooiste momenten zijn deze waarop de vier muzikanten Decleirs spel subtiel ondersteunen, met dank aan Neyrincks doeltreffende compositie die op de juiste momenten dreiging suggereert, troost biedt, ontroert of simpelweg voetstappen suggereert.
(Els Van Steenberghe, Knack Focus over Landru, gezien op 2 oktober 2020 in Aalst)
   

Georganiseerd door:
SINT-GILLIS WAAS
Locatie:
Cultuurhuis Merelbeke
Driekoningenplein 15
Download documenten:
Landru