Je bent hier:
Agenda Clubagenda
Terug naar overzicht
DATUM AANGEPAST Ronse: De kers op de taart van de Vlaamse Ardennen
op 8/6/2024 om 7:30 tot 19:00
Programma:

 NIEUWE Datum 08 Juni

DAGUITSTAP ZATERDAG 8 JUNI 2024 RONSE
 Stad met Uitzicht; de Parel van de Vlaamse Ardennen. Een prachtige Oost-Vlaamse
 combinatie van geschiedenis, couleur locale en natuur op een boogscheut van de taalgrens
 Ronse zal je positief weten te verrassen met zijn rijk textielverleden, indrukwekkende crypte en architecturale art-nouveau en art-deco pareltjes van eind 19de en begin 20ste eeuw.
 We beginnen de dag met koffie en croissant in Grand Café Memling, een Café Parisienne, waar een immense collectie oude fototoestellen tentoongesteld wordt. Voor de liefhebbers is dit de ‘fotohemel’.
 Hierna stappen we naar het Belevingscentrum ‘Hoge Mote’, een historische site die na restauratie is uitgebouwd tot een erfgoedparel.

Je kan er genieten van interactieve panelen, luisterverhalen, filmpjes en virtual reality en een uitkijkpunt over de stad. (lift voorzien)
 Dus de ideale startplaats voor een wandeling met gidsen door  ‘De Vrijheid’,  tot de Franse Revolutie een zelfstandig gebied binnen de stad dat volledig in handen was van de clerus. De priesters oefenden er, naast hun kerkelijke, ook alle bestuurlijke en juridische functies uit. De enclave werd gedomineerd door drie kerken. De belangrijkste is de Sint- Hermesbasiliek met de Sint Hermescrypte, het epicentrum van de verering van het reliekschrijn van deze heilige. De jaarlijkse Fiertelommegang (dit jaar op 26 mei) is sinds 1090 het belangrijkste restant van deze eeuwenoude traditie. We bezoeken de in België unieke en pas gerestaureerde Romaanse crypte (1089) met het reliekschrijn (1584) van Sint Hermes, de patroonheilige van zenuw-en geesteszieken. Door de verhalen van onze gidsen komt deze plek voor onze ogen weer tot leven...
’s Middags lunchen we in de Pepermolen, een restaurant met een hart! U geniet van een (h)eerlijke maaltijd en U helpt tegelijkertijd de sociale tewerkstelling te ondersteunen.
Het team staat voor u klaar !
Om 14u30 hebben we terug afspraak met onze gidsen voor een bezoek aan textielmuseum MUST. Hier beleef je de (r)evolutie van de textielindustrie in Ronse. In de oude fabriek Cambier-Robette staan ongeveer 40 nog steeds werkende weefgetouwen, uniek in België. Aan de hand van deze machines ervaar je de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders in de 20e eeuw. Er wordt ook een bezoekje gebracht aan het estaminet ‘den Dragonder’ waar je een Ronsenaarke wordt aangeboden. We eindigen de uitstap met een ‘natje’ in Brasserie Harmonie, vroeger hét café van de gegoede burgers van Ronse. De textielbaronnen hadden geld en investeerden dan ook in het mooiste café van de Grote Markt. Voor het interieur kozen ze jachttaferelen in geglazuurde tegels. (cfr vorige uitstap Tegelmuseum Hemiksem) Aan het interieur is sinds de opening van Brasserie Harmonie nauwelijks of niets veranderd.
 
Dirk, Marc, Lutgarde, Freddy, Romain, Bina, Antoine, Rik, Kris, Bernadette.

Georganiseerd door:
SINT-GILLIS WAAS